Cel voor jongen (17) die Marquinez doodstak in Gein

De 17-jarige jongen die in augustus vorig jaar de 25-jarige Anderson Muñoz Marquinez doodstak moet 654 dagen de cel in.

Het Parool
null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

De rechter legde hem jeugddetentie op voor doodslag.

Op de betreffende dag in augustus afgelopen jaar stak de jongen Marquinez in een ruzie neer vlakbij winkelcentrum Gein. Het slachtoffer overleed diezelfde avond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Volgens de rechter was er geen sprake van noodweer. De twee waren elkaar die avond al een paar keer tegengekomen, waarbij er telkens over en weer werd geschreeuwd en geduwd en bevond de jongen zich niet in een situatie waarbij hij klem zat: zijn vrienden stonden bij hem in de buurt, maar op enige afstand.

Trauma's
Op basis daarvan oordeelde de rechter dat de verdachte zich aan de confrontatie met het slachtoffer had kunnen en moeten onttrekken. Wel heeft de rechtbank rekening gehouden met de trauma's waaraan de jongen lijdt. De psycholoog en psychiater die hem hebben onderzocht gaven het advies de jongen verminderd toerekeningsvatbaar te achten.

Naast de (deels voorwaardelijke) celstraf moet de jongen verder gaan met de behandeling van zijn trauma's en mag hij zich een tijdlang niet meer vertonen in Amsterdam-Zuidoost. Ook moet hij schadevergoedingen van meer dan 25.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Nabestaanden hadden na het voorval een gedenkplaats van bloemen, bier en cannabis ingericht voor de 25-jarige Marquinez.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden