Cel geëist voor jarenlang uitbuiten neefje op Dappermarkt

Tegen twee Amsterdammers (54 en 48 jaar) die hun neefje jarenlang onbetaald lieten werken op de Dappermarkt zijn in hoger beroep celstraffen van respectievelijk 31 maanden en 20 maanden geëist.

De dappermarkt. Beeld anp

Het slachtoffer kwam uit Marokko en moest vanaf zijn veertiende jarenlang onbetaald op de markt werken. Van 1999 tot medio 2008 deed hij het zware werk in de textielhandel. De ooms dreigden hem volgens justitie bij de politie aan te geven wegens illegaliteit als hij niet deed wat zij wilden.

Arbeidsuitbuiting is pas strafbaar sinds 1 januari 2005. Daarom kunnen de ooms niet worden vervolgd voor de uitbuiting van de neef van 1999 tot 1 januari 2005.

Verstoten
In 2005 was het slachtoffer inmiddels volwassen. Hij heeft sindsdien nog 2,5 jaar moeten werken. In 2008 werd hij bij een politiecontrole aangehouden als illegaal.

Bij de Vreemdelingenpolitie deed hij zijn relaas - dat volgens de recherche goeddeels bleek te kloppen toen die op de markt en in Marokko onderzoek deed en een groot aantal getuigen hoorde.

"Arbeidsuitbuiting is een ernstig strafbaar feit. Buitengewoon treurig te lezen hoe een kind zijn jeugd wordt afgenomen enkel en alleen uit winstbejag door familieleden. En nog treuriger te lezen dat de intussen volwassen man door zijn familie, zelfs door zijn moeder, wordt verloochend en verstoten omdat hij zijn ooms belast," aldus de advocaat-generaal.

"Bovendien hebben beide verdachten jarenlang het beleid dat tewerkstelling van illegalen tegen wil gaan, op uiterst brutale en schrijnende wijze doorkruist."

Uitspraak
Het verschil in strafeis is gerelateerd aan de rol die de verdachten bij de strafbare feiten hebben gespeeld. De rechtbank veroordeelde de verdachten tot 32 en 21 maanden onvoorwaardelijke celstraf. De verdachten gingen in hoger beroep.

De uitspraak is (naar verwachting) over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden