Cel geëist na ongeluk Wiegbrug

AMSTERDAM - Een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie jaar. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen de 23-jarige Dustin H., die in 2007 bij de Wiegbrug een dodelijk ongeluk veroorzaakte.

Volgens de officier van justitie was het ongeluk het gevolg van ernstige en verwijtbare verkeersfouten van de verdachte, zei hij gisteren op de zitting tegen H..

Zo zou H. ten tijde van het ongeluk - op de vroege zaterdagochtend van 2 juni 2007 - onder invloed van alcohol zijn geweest en zou hij veel te hard hebben gereden. Daarnaast verwijt de officier hem dat hij na het ongeluk is gevlucht, in plaats van zijn vrienden te helpen. ''Mogelijk om te verdoezelen dat hij te veel had gedronken.''

Het was een enorme klap, zeggen getuigen. ''De auto reed zo hard dat alle vier de banden loskwamen van de weg,'' vertelt één van de negen ooggetuigen na het ongeluk aan de politie.

Volgens een ander kwam H. 'met wel honderd kilometer per uur' de De Clercqstraat uitrijden, in de richting van de Admiraal de Ruijterweg. Op de Wiegbrug verloor hij de macht over het stuur, kwam op de andere weghelft terecht en botste vol op een lantaarnpaal.

Hoe hard H. nou precies reed, is niet te achterhalen, doordat nergens remsporen zijn gevonden. Uit een botsproef blijkt echter dat H. 'ten minste 65 kilometer per uur' reed.

Van zijn rode Alfa is na het ongeluk weinig over. H. is als enige in staat uit het wrak te komen. Dat is in brand gevlogen. Getuigen zien hem er eerst verward omheen scharrelen, daarna zet hij het op een lopen.

In het wrak zitten dan nog drie van zijn vrienden, allen bewusteloos en ernstig gewond. Emiliano van Ommeren, een jeugdvriend van H. die voorin de auto zat, is er het ergst aan toe. Hij overlijdt een week later in het ziekenhuis.

Als omstanders de brandende auto blussen en de gewonden helpen, is van H. al geen spoor meer te bekennen. ''Ik was in de war. Ik weet nu nog niet waarom ik wegging en kan me nu nog niet herinneren wat er is gebeurd.''
Na een vriend in Amstelveen, zijn vriendin in Haarlem, en een 'familiefeest' te hebben bezocht, wordt hij 's avonds door zijn broer naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt hij de volgende dag aangehouden.

Dat houdt in dat de politie hem pas na 26 uur een bloedtest kan afnemen. Het blijkt dat H. dan nóg een veel te hoog promillage alcohol in zijn bloed heeft. ''Als ik terugreken en een voorzichtige schatting doe, had u toen u om zes uur 's ochtends instapte zeker 1,8, mogelijk zelfs 3,8 promille alcohol in uw bloed,'' zei de rechter gisteren.

Hoe dat komt, kan H. niet verklaren. Hij zou op de Groenmarktkade twee whisky-cola hebben gedronken en later op het Rembrandtplein twee biertjes.

En de rest van de alcohol? Hij weet het niet precies meer, maar na het ongeluk heeft hij in Haarlem en Amstelveen bier en wodka gedronken. ''Nu realiseer ik me dat ik dat beter niet had kunnen doen. Ik drink zelden, dit jaar heb ik drie keer alcohol gehad,'' zei hij gisteren.

De officier gelooft daar niets van, vooral omdat H. in februari ook al is veroordeeld voor rijden onder invloed. ''Heeft u toen ook maar één moment stilgestaan bij dit ongeluk en de dood van uw vriend? Nee? Ik kan me gewoon niet voorstellen dat u nog een keer dat risico neemt.''

Tijdens de zitting maakte H. een rustige indruk. Hij zei zich schuldig te voelen, maar zelfs toen de moeder van Emiliano de rechtbank vertelt hoe ze het uitgilde van verdriet toen haar zoon overleed, en dat ze na de begrafenis is ingestort, bleef hij kalm. ''Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen.'' De moeder van Emiliano eist een schadevergoeding van ruim 50.000 euro.

De advocaat van de verdachte hield de rechtbank voor dat niet is vast te stellen hoeveel H. precies heeft gedronken, en wanneer. Ook stelt ze dat niet kan worden bewezen dat hij te hard heeft gereden en dat dit de oorzaak van het ongeluk is geweest. Zij eist vrijspraak.

Uitspraak over twee weken. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden