Han Lips

Cees Grimbergen vat een klaagzang altijd nog even samen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zwarte Zwanen.

Zwarte Zwanen Beeld NPO 2
Zwarte ZwanenBeeld NPO 2

Het is een vraag die Cees Grimbergen in elf jaar Rondom Tien een keer of 378 heeft gesteld: "U zegt: de mensen voelen zich genomen?"

Je moet woede op televisie een beetje kanaliseren en dat doet Cees. Hij vat een klaagzang altijd nog even samen, zodat die lekker nagalmt in de huiskamers.

Nog een mooi voorbeeld maandag bij Omroep Max: "Je wordt genaaid door je eigen pensioenfonds, zegt u?"

Dat was voor Cees helemaal geen vraag. Zwarte Zwanen, de zevende aflevering in Grimbergens verbeten zoektocht naar de schuldigen voor de achterblijvende pensioenen, kreeg de titel: Dokken en Zwijgen.

De pen­sioenfondsen werden 'vrekkeninstituten' genoemd. Een meubelmaker: "Rien ne va plus, het pensioengeld is niet meer van u."

De voice-over kon er ook wat van. Bij een pensioencongres: "Ze confereren over 1336 miljard euro pensioengeld. Geen woord over extreme beloningen, vriendjespolitiek, onbestrafte fraude en geheime contracten over geld van andere mensen."

Bij Lips werkt zoveel retorisch geweld altijd contraproductief.

De enige reden dat de zwartepiet toch bij de pen­sioenfondsen eindigde, was mevrouw Zaal (81). Die kreeg als weduwe 87 euro per maand, terwijl haar man daar 27 jaar voor had gewerkt.

Toen zij daar een punt van maakte, nam het pensioenfonds voor 35.000 euro een Zuidasadvocaat die mevrouw Zaal alle hoeken van de rechtszaal liet zien. Toen moest mevrouw Zaal ook de proceskosten betalen en kreeg ze nog maar 49 euro per maand.

In hoger beroep kreeg mevrouw Zaal alsnog gelijk. Ze kreeg 33.000 euro ineens. Maar ook: een zwijgcontract met 5000 euro boete als ze hierover zou vertellen in de media. Dat vond Lips nou een knappe prestatie van de pensioenfondsen: Cees Grimbergen over de vloer en er dan tóch onsympathiek uitkomen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden