CDA wil moslimgroep Hizb ut-Tahrir verbieden

Het CDA vindt dat de radicale islamitische beweging Hizb ut Tahrir in Nederland moet worden verboden. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma woensdagavond in het televisieprogramma Pauw.

CDA-leider Sybrand Buma. Beeld ANP
CDA-leider Sybrand Buma.Beeld ANP

'Een organisatie die de grondslagen van waar wij allemaal voor staan - vrede, vrijheid, geweldloosheid - onderuit wil schoffelen met geweld, die heeft hier geen plaats', zei hij. Buma wees erop dat Hizb ut-Tahrir zelfs in Pakistan, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland is verboden. De internationale moslimbeweging Hizb ut-Tahrir (Partij van de Bevrijding) streeft een islamitische staat na, waar de sharia (islamitische wet) geldt.

Niet in debat
De programmamakers wilden aanvankelijk ook woordvoerder Okay Pala van Hizb ut-Tahrir Nederland uitnodigen in de uitzending, maar Buma weigert met hem in debat te gaan. Volgens Buma vertegenwoordigt Pala een organisatie die geweld propageert en het kalifaat wil. 'Ik wil er niet aan bijdragen dat zo iemand een podium krijgt', zei Buma.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de maatregelen die het kabinet wil nemen om extremisme en jihadisme te bestrijden. Het CDA vindt verder onder meer dat verheerlijking van het terrorisme strafbaar moet worden.

Buma weigerde met Okay Pala (M) in debat te gaan. Beeld anp
Buma weigerde met Okay Pala (M) in debat te gaan.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden