CDA wil kabinet niet wegsturen in Senaat

Het CDA is er niet op uit om het kabinet te laten vallen als dat in de Eerste Kamer zijn draagvlak kwijtraakt. 'De Eerste Kamer is er niet om kabinetten naar huis te sturen', zei partijleider Sybrand Buma vandaag in EenVandaag. Eerder op de dag had senator Elco Brinkman in het radioprogramma Kamerbreed al laten weten dat het 'niet helpt' om het kabinet weg te sturen.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik, CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold Beeld anp
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik, CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma en D66-fractievoorzitter Alexander PechtoldBeeld anp

Op 18 maart zijn Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe Statenleden bepalen vervolgens in mei de samenstelling van de Eerste Kamer. Daar hebben de regeringspartijen VVD en PvdA nu al geen meerderheid, waardoor ze afhankelijk zijn van de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Volgens peilingen dreigen die vijf partijen hun huidige meerderheid van één zetel in de Senaat te verliezen. Het kabinet zal dan bij het CDA om steun moeten aankloppen.

Als dat gebeurt zal er wel iets moeten veranderen, waarschuwde Buma zaterdag. Het CDA zal een ander beleid eisen. Zo willen de christendemocraten de lasten verlagen, zodat er meer banen komen. 'Het roer moet om.' Ook D66-senator Thom de Graaf vindt niet dat een kabinetscrisis zin heeft als straks de machtsverhoudingen in de Eerste Kamer veranderen. 'Het gaat niet om het kabinet, maar om het beleid', zei hij in Kamerbreed.

Volgens PvdA-senator Marleen Barth zitten kiezers vooral te wachten op stabiliteit. 'Nederland snakt naar rust', zei ze in Kamerbreed. Dat is volgens haar goed voor het vertrouwen in de economie. Nieuwe bezuinigingen zal de PvdA 'niet meer meemaken', benadrukte Barth. Zij wees erop dat CDA en D66 verder willen snijden in de overheidsuitgaven om de lasten met 5 miljard euro te kunnen verlagen. Volgens Brinkman en De Graaf schuift het kabinet de lastenverlichting voor zich uit omdat de regeringspartijen het onderling niet eens zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden