CDA wil Bos als vicepremier

DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos wordt mogelijk minister van Financiën en vicepremier in het nieuwe kabinet. Ingewijden houden daar rekening mee, al heeft Bos nog geen besluit genomen.De kans dat fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie ook tot het kabinet toetreedt, is minder groot. Rouvoet staat in zijn partij onder sterke druk om in de Tweede Kamer te blijven, aldus een bron in zijn omgeving gisteren.

Bos zei in de verkiezingscampagne nog dat hij niet vicepremier zou worden onder CDA'er Jan Peter Balkenende. Maar daags na de verkiezingen wilde hij op vragen over dit onderwerp niet meer ingaan.

PvdA'ers verwachten dat het CDA bij Bos erop zal aandringen dat hij het vicepremierschap op zich neemt.

De PvdA-leider zou daarmee een signaal geven dat hij vastbesloten is van het nieuwe kabinet een succes te maken.

Ook Bos' voorganger Wim Kok werd in 1989 vicepremier en minister van Financiën in het derde kabinet-Lubbers, het laatste waarin CDA en PvdA samenwerkten. Kok, die daarna tweemaal premier was, bouwde op Financiën een sterke reputatie op.

De PvdA heeft toch al een naam op te houden als het gaat om degelijke ministers van Financiën. Ze leverde na de oorlog illustere bewindslieden als Piet Lieftinck, Henk Hofstra en Wim Duisenberg voor deze functie. Bos was zelf staatssecretaris van Financiën in Paars-II.

Nog geen invulling van de ministersposten

Tijdens de formatiegesprekken met informateur Herman Wijffels is over de invulling van de ministersposten nog met geen woord gesproken, zeggen betrokkenen. Dat gebeurt pas aan het slot van de onderhandelingen, op zijn vroegst eind februari.

Gisteren hebben de onderhan-delaars en Wijffels van twee uur 'smiddags tot circa zeven uur 'savonds bij elkaar gezeten. Volgens ingewijden hebben ze het gehad over immateriële onderwerpen, zoals normen en waarden en abortus en euthanasie. Vandaag zou opnieuw de financiële paragraaf voor het regeerakkoord aan bod komen.

De woordvoerder van Wijffels wilde dat gisteren niet bevestigen. Wel zei hij dat de sfeer goed is en dat er 'tempo wordt gemaakt'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden