CDA wil af van experiment Oostvaardersplassen

CDA'er Ormel wil af van het experiment in de Oostvaardersplassen, waar volgens hem de mens moet bepalen hoeveel dieren er leven. Foto ANP

DEN HAAG - Niet ingrijpen, tenzij. Dat is het uitgangspunt voor het beheer in natuurgebied Oostvaardersplassen. En eind januari vond een Kamermeerderheid nog dat dit zo moest blijven, maar CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel heropent de discussie.

Ormel wijst op beelden en berichten die aangeven dat de dieren nu lijden door gebrek aan voedsel en te laat uit hun lijden worden verlost. En dat was niet de afspraak, vindt hij. Voor een Kamermeerderheid en demissionair minister Gerda Verburg (LNV) was ook het aanhoudende winterweer eind 2009 en begin 2010 echter nog geen reden om de koers te verleggen.

CDA'er Ormel wil af van het experiment in de Oostvaardersplassen, waar volgens hem de mens moet bepalen hoeveel dieren er leven. Nu is het voedselaanbod bepalend hoeveel dieren er in het gebied zijn. Tegenstanders stellen dat juist door te gaan bijvoeren het aantal dieren weleens te hoog kan worden.

Minder sterfte dan verwacht
Hoewel de Kamer zich destijds achter de adviezen schaarde van internationale deskundigen, klinkt de roep om bijvoeren of een andere vorm van beheer eigenlijk steevast tijdens strenge winters. Voorlopige cijfers geven aan dat deze winter tot nu toe 686 dieren zijn gestorven in de Oostvaardersplassen, minder dan verwacht. In de winter van 2008-2009 lieten in totaal ruim 900 dieren het leven.

Staatsbosbeheer heeft overigens een andere kijk op de gang van zaken rond de emoties oproepende beelden van een verdrinkend hert. De organisatie laakt de rol van een bezoeker die het rustgebied voor herten inging. De rust van het dier is verstoord en er is geen actie ondernomen om het uit zijn benarde positie te redden, waardoor boswachters het een kwartier nadat de beelden zijn gemaakt uit zijn lijden moesten verlossen, stelt Staatsbosbeheer. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden