Update

CDA weegt banenverlies mee in besluit koopzondag

Op aandringen van ChristenUnie is in het regeerakkoord afgesproken om oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling voor het openhouden van winkels op zondag terug te dringen. Foto ANP

DEN HAAG - Bij een besluit over het beperken van de koopzondagen weegt het CDA de effecten op de werkgelegenheid mee. Dat heeft een woordvoerster van de grootste regeringspartij in de Tweede Kamer vrijdag gezegd.

ChristenUnie adviseert coalitiegenoot CDA 'zich niet te laten meeslepen in stemmingmakerij door het grootwinkelbedrijf' dat graag op zoveel mogelijk zondagen open wil. Op aandringen van de kleinste regeringspartij is in het coalitieakkoord afgesproken om oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling voor het ophouden van winkels op zondag, terug te dringen.

De CDA-woordvoerster wees erop dat het Centraal Planbureau (CPB) nog aan het rekenen is wat de effecten zijn op de economie en werkgelegenheid van het wetsvoorstel van CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) over het aantal koopzondagen. De resultaten daarvan en een reactie van het kabinet daarop wil het CDA nu eerst afwachten, voordat de fractie een standpunt inneemt. Daarmee zijn de plannen niet opeens van de baan, benadrukt de zegsvrouw.

Wel zei CDA-Kamerlid Elly Blanksma: ''Ik sluit niet uit dat je er ruimer over zou kunnen denken. Je moet het voorstel in het licht van deze tijd bezien. De economische realiteit van nu moet meegewogen worden.''

Ton Elias van de VVD vindt dat het CDA een beetje laat wakker wordt. ''Nu een maatregel nemen die niet ten goede komt aan de werkgelegenheid, lijkt me onverstandig'', aldus Elias die liever meer koopzondagen zou zien. Hij stelde eerder al dat er rond de vijftien tot 20.000 banen in gevaar komen door als het aantal koopzondagen wordt beperkt. Het Kamerlid kondigt aan dat hij dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering wil vragen aan Van der Hoeven.

De ChristenUnie stelt dat er geen sprake van is dat de winkeltijdenwet wordt aangescherpt. Het zou gaan om betere handhaving van bestaande regels. ''Juist in deze tijden moeten we ook denken aan de belangen van de kleine en zelfstandige winkelier.'' Ook geeft de fractie aan: ''Juist voor de consument die het momenteel zuiniger aan doet, geldt het simpele gegeven dat je een euro maar een keer uit kunt geven en dat je tijdens zeven winkeldagen niet meer hebt te besteden dan tijdens zes.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden