Update

CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks akkoord over begroting

CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks hebben een akkoord bereikt over de begroting voor 2013. De vijf partijen uit de 'Kunduz-coalitie' zouden het begrotingstekort hebben beperkt tot de vereiste 3 procent.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager staat de pers te woord na afloop van de onderhandelingen met de fractieleiders Jolande Sap (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie). Beeld ANP
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager staat de pers te woord na afloop van de onderhandelingen met de fractieleiders Jolande Sap (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie).Beeld ANP

Daarmee is er een Kamermeerderheid en kan minister Jan Kees de Jager van Financiën de plannen morgen naar de Europese Commissie in Brussel sturen.

Donderdagavond voerde de Tweede Kamer een debat over het akkoord. De Jager noemde het 'een teken van leiderschap in moeilijke tijden', dat de partijen tot een akkoord kwamen'. 'Het laat zien dat Nederland niet verlamd is door politieke tegenstellingen. Als de nood echt aan de man is, weten we elkaar te vinden.'

Premier Mark Rutte zei dat er de afgelopen dagen iets heel bijzonders is gebeurd en dat de politiek zich van zijn beste kant heeft laten zien. De Jager en de vijf fracties hebben volgens hem 'een ongelooflijke prestatie' neergelegd. 'Natuurlijk moet er nog veel gebeuren, maar dit is een eerste stap. In onze parlementaire geschiedenis is het ongekend wat hier gebeurt.' Hij bedankte iedereen die voor het akkoord zijn nek had uitgestoken.

Rechtse wind
Sap maakte rond half zeven bekend dat haar fractie volmondig en unaniem akkoord was gegaan met de gemaakte afspraken. Ze zei blij te zijn 'de rechtse wind' te hebben kunnen keren en sprak van een groen en sociaal akkoord. Volgens Sap hebben de critici boter op hun hoofd, en is er na de verkiezingen nog veel meer mogelijk voor GroenLinks. De partij laat zien verantwoordelijkheid te nemen. Sap is trots op wat er is bereikt, zegt ze.

Van Haersma Buma kon als eerste de instemming van zijn fractiegenoten meldden. 'Ik heb mijn fractie bijgepraat en ik kan terug met een akkoord van de CDA-fractie op wat er tot nu toe besproken is.' Hij noemde het 'heel bijzonder' dat de twee regeringspartijen er met de drie oppositiepartijen waren uitgekomen.

Lastenverlichting
Stef Blok (VVD) meldde dat er in het pakket 'gelukkig ook wat lastenverlichting' zit. 'Maar het meest wezenlijke zijn hervormingen op de lange termijn. Bijvoorbeeld op het ontslagrecht en ook op de woningmarkt, waar de huren marktconform worden.' Verder blijft de overdrachtsbelasting op 2 procent en vallen nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet langer onder de hypotheekrenteaftrek. Ook wordt het hoge btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent.

Volgens Blok reageerde premier Mark Rutte heel positief op de deal tussen de vijf partijen. 'Hij deelt met mij de enorme urgentie.' Het pakket moet leiden tot een tekort van 3 procent, dat blijft een randvoorwaarde voor de VVD. Mocht uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijken dat het pakket niet zorgt voor een tekort van 3 procent, dan is er bij de fracties de bereidheid om opnieuw om de tafel te gaan, zei Blok.

Ook D66 en ChristenUnie zijn akkoord. Slob: Ik ben er ontzettend blij mee dat wij ook verantwoordelijkheid kunnen nemen in deze crisistijd. Dat past ook bij ons. We willen niet goedkoop oppositie voeren.'

CNV
CNV-voorzitter Jaap Smit zegt verrast te zijn door de voortvarendheid van de Kamer. 'Maar in het pakket staat wel een aantal zaken met nare gevolgen voor nogal wat mensen, zoals het openbreken van het pensioenakkoord.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden