CDA treurt om vertrek Eurlings

Eurlings had de afgelopen weken vaker door laten schemeren dat het ministerschap een zware wissel op hem trok en dat hij daardoor nauwelijks aandacht en tijd had voor zijn partner en familie. Foto ANP Beeld
Eurlings had de afgelopen weken vaker door laten schemeren dat het ministerschap een zware wissel op hem trok en dat hij daardoor nauwelijks aandacht en tijd had voor zijn partner en familie. Foto ANP

DEN HAAG - Het vertrek van Camiel Eurlings uit de politiek is bij het CDA hard aangekomen. Partijleider Jan Peter Balkenende noemde het 'ongelooflijk jammer' dat de 36-jarige Limburger tot dit besluit is gekomen. Eurlings, vaak genoemd als de kroonprins van het CDA, gaf gisteren te kennen dat hij niet beschikbaar is voor de Tweede Kamer noch het kabinet. Hij kiest voor zijn privéleven.

Balkenende gaf aan Eurlings te zien als 'een groot politiek talent en een vriend'. De CDA-leider 'respecteert en waardeert' de redenen om het in Den Haag voor gezien te houden. Partijvoorzitter Peter van Heeswijk noemde het vertrek 'enorm jammer'.

Eurlings gaf in een schriftelijke verklaring aan met zijn besluit te hebben geworsteld. ''Het is geen gemakkelijke afweging geweest. Mijn halve leven heeft in het teken gestaan van politiek en bestuur. In de komende tijd komt de nadruk meer op mijn privéleven te liggen. Die keuze heb ik samen met mijn vriendin genomen." Eurlings wil een gezin stichten, zei hij gisteren in een toelichting.

De demissionair minister van Verkeer en Waterstaat had de afgelopen weken vaker door laten schemeren dat het ministerschap een zware wissel op hem trok en dat hij daardoor nauwelijks aandacht en tijd had voor zijn partner en familie. ''Werkweken van negentig uur zijn geen uitzondering", aldus zijn woordvoerder. Bronnen rond het CDA ontkennen dat Eurlings de ambitie zou hebben de vertrokken CDA'er Gerd Leers op te volgen als burgemeester van Maastricht. ''Camiel is nog op geen enkele manier bezig geweest met wat hij hierna gaat doen", stelt een naaste vertrouweling.

Partijvoorzitter Van Heeswijk gaf aan er respect voor te hebben dat iemand 'in deze fase van zijn leven een andere keuze maakt. ''CDA'ers erkennen natuurlijk het belang van familie en gezin." Demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, zei het 'buitengewoon jammer te vinden dat vriend en collega Camiel Eurlings de actieve politiek verlaat'. Verhagen werd lange tijd gezien als de belangrijkste uitdager van Eurlings als de strijd om opvolging van Jan Peter Balkenende los zou barsten.

Het vertrek van de jonge minister wordt ook door andere partijen betreurd. SP-voorman Emile Roemer, noemde het ''Spijtig voor de politiek, hij is toch iemand die zijn nek durfde uit te steken."
Roemer kruiste als woordvoerder Verkeer en Waterstaat veelvuldig de degens met Eurlings. GroenLinks-leider Halsema sprak van een 'aderlating voor het CDA'.

Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht, heeft respect voor de keuze van Eurlings. ''Macht bedwelmt, zuigt je mee. Als je dan kiest voor je privéleven, getuigt dat van grote kwaliteit. Oud-VVD-Kamerlid en wethouder in Roermond, Jos van Rey, deelt die mening niet. ''Van der Hoeven, Eurlings. Slechte peilingen voor het CDA en hup, ze verlaten het zinkende schip. Privéleven? Een smoesje natuurlijk, de ware reden komt nog boven water. Ik kan hem de private sector overigens van harte aanraden. Leert hij ook wat echt werken is." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden