Update

CDA-top weerspreekt verdeeldheid

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen spreekt met de pers nadat hij zijn fractie heeft bijgepraat over de formatieonderhandelingen met de VVD en de PVV. ANP Beeld
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen spreekt met de pers nadat hij zijn fractie heeft bijgepraat over de formatieonderhandelingen met de VVD en de PVV. ANP

DEN HAAG - Ondanks kritiek van een groeiende rij van prominenten en vroegere kopstukken, ontkent de CDA-top dat er sprake is van verdeeldheid binnen de partij. Dat er volop discussie is, wordt grif toegegeven, maar dat is ''goed'' want regeringsdeelname in de huidige politieke constellatie is ''niet niks''.

Na oud-fractievoorzitters als Willem Aantjes en Bert de Vries, oud-ministers als Frans Andriessen en oud-premier Dries van Agt, uitten dinsdag ook oud-minister Cees Veerman en oud-informateur Herman Wijffels hun bedenkingen bij de formatieonderhandelingen met de PVV van Geert Wilders. Veerman zei er bij zijn definitieve oordeel uit te stellen tot er een regeerakkoord ligt, maar Wijffels stelde dat een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV niet voor het CDA, maar ook niet voor het land in de gewenste richting gaat.

De CDA-top doet er alles aan om de onlustgevoelens een uitlaatklep te bieden. Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker gaf toe dat de partij ''volop in discussie'' is. Maar dat is nog geen verdeeldheid, betoogde Bleker. Die zou er volgens hem pas zijn als het CDA het aan het eind van de rit niet eens is. Nu is de partij aan het ''wikken en wegen over de pro's en contra's''. Het overgrote deel van de achterban gaat ''stap voor stap'' en heeft nog geen eindoordeel, aldus Bleker.

In het debat telt voor hem elk argument, of het nou afkomstig van fractievoorzitter Verhagen, van oud-ministers, van ''een wethouder in Tubbergen of van een raadslid in Dokkum''. Als de partij niet in discussie zou zijn over regeringsdeelname, ''zouden we een heel slap hapje zijn'', aldus Bleker.

Verhagen wilde zelf nadat hij zijn fractie had bijgepraat niet reageren op de kritiek. ''Ik ga inhoudelijk helemaal niets zeggen op dit moment, noch over interne discussies, noch over uitspraken van anderen. Er is iedere dag ongetwijfeld een andere uitspaak.''

Kamerlid en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager noemde de sfeer in de fractie maar ook daarbuiten ''heel goed''. Demissionair minister van Landbouw en Kamerlid Gerda Verburg zei zich de zorgen bij de CDA-achterban over samenwerking met Wilders te kunnen voorstellen. ''Het CDA is een 'levende' partij met een achterban die zeer kritisch is'', zei Verburg.

Verhagen praat woensdagavond met het partijbestuur over de onderhandelingen en over de onrust binnen de partij. Woensdag zijn de eerste vier van zeven sessies waarin partijvoorzitter Bleker praat met kaderleden uit het land. In de zeven sessies komen in totaal ruim tweehonderd kaderleden aan bod.

De Friese afdeling van het CDA liet dinsdag weten te accepteren dat Verhagen dooronderhandelt met de PVV, mits er niet aan de grondwet wordt gemorreld. ''De verschillen tussen het CDA en de PVV zijn weliswaar groot, maar als in het regeerakkoord vermeld wordt dat er niet gestigmatiseerd gaat worden en dat in ieder geval de vrijheid van godsdienst niet in het geding komt, dan kan het'', aldus de Friese CDA'ers. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden