Column

CDA-studenten

THEODOR HOLMAN

Op de chips- en colabijeenkomst van onze CDA-studentenvereniging discussieerden we over het volgende onderwerp: is Doekle Terpstra een godsdienst of een ideologie?

Poncke, die net nieuwe sandalen aan had, meende dat Doekle een godsdienst was, want hij deed zich altijd voor als dominee en wist aldus, middels de kleine Hollandse corruptie, de fijnste baantjes voor zichzelf te regelen.

''Maar dan is hij een ideologie,'' meende Mattheus. ''Ideologieën leiden altijd tot corruptie.''

Dat kwam hard aan!

''Als jullie zo redeneren, kun je ook zeggen dat Dries van Agt een godsdienst is,'' zei Boet, die trouwens trots was op de zwarte coltrui die hij van zijn moeder had gekregen.

''Nou, Van Agt is een typisch voorbeeld van een ideologie. Zijn ideologie lijkt, zeg maar ís, de Nederlandse Hamas-?ideologie,'' zei Jerphaas.

''Maar Van Agt wordt vereerd, onder anderen door Aantjes en al die andere oorlogsmis... sorry, CDA'ers. Dus is hij een godsdienst,'' meende de brutale Hokke.

''Hoho, jongens, niet te hard van stapel lopen, hè,'' zei Andries. ''Doekle is misschien een godsdienst, maar Van Agt zeker niet. Van Agt is echt een ideologie. Dat is dé ideologie van het Midden-Oosten.''

''Ik snap er niets meer van,'' zei Zije.'' Het zijn toch gewoon mensen van het CDA?''
''Jij begrijpt er inderdaad niets van. Kijk, als Dries van Agt een godsdienst is, valt hij onder godsdienstvrijheid en gaan we niets doen. Maar is hij een ideologie, dan mag je hem bestrijden,'' zei Poncke geërgerde. ''En dat geldt ook voor Doekle. En voor Aantjes.''

''Dus wij vinden als CDA'ers eigenlijk dat zij godsdiensten zijn,'' zei Zije. Eindelijk was het hoge woord eruit. Andries knikte. En toen de anderen ook.

''En Verhagen is dus een ideologie,'' concludeerde Sijbrand. Weer knikte iedereen.

''Volgende punt,'' zei Andries. ''We moeten een brief schrijven aan Verhagen. Wat willen jullie dat daarin komt?''
''Nou, dat we erop rekenen dat Doekle en Dries en Aantjes ons gedoogsteun geven.''

De avond werd besloten met het zingen van enkele gospels, waaronder By the rivers of Dries van Agt en Sometimes
I feel like Doekle Terpstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden