CDA steunt plan voor gekozen burgemeester

Het CDA schaart zich na jaren aarzelen achter het plan voor een gekozen burgemeester. Daarmee is de steun van een tweederde Kamermeerderheid voor de benodigde Grondwetswijziging verzekerd, meldt de Volkskrant.

CDA-leider Sybrand Buma. Beeld anp
CDA-leider Sybrand Buma.Beeld anp

CDA-leider Sybrand Buma zegt vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant: 'Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen. We willen naar een open verkiezing.' Nu wordt de burgemeester nog benoemd door de Kroon, op voordracht van de gemeenteraad.

'Goed nieuws'
Voor het CDA betekent dat een ommezwaai die de gekozen burgemeester ineens een stuk dichterbij brengt. 'Goed nieuws', zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw, indiener van een wetsvoorstel om de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet te halen, een eerste stap die nodig is om de procedure te veranderen.

Nieuw kiesstelsel
Buma zegt in de Volkskrant onder meer dat hij de democratie wil hervormen en daarmee het vertrouwen in het systeem bij de kiezer wil herstellen. Hij stelt onder meer voor om de Tweede Kamer te laten kiezen via een nieuw kiesstelsel. De helft van de 150 zetels zou net als nu gekozen moeten worden via partijlijsten, de andere 75 zouden via een districtenstelsel, zoals bijvoorbeeld ook in Duitsland gebeurt. Een dergelijk systeem heeft tot gevolg dat er een kiesdrempel ontstaat van 1,5 procent. Dat vergroot volgens Buma de bestuurbaarheid.

Buma wil verder dat wie nu na een ruzie opstapt uit de eigen fractie (in de Kamer of in de gemeenteraad) zijn zetel in beginsel opgeeft, tenzij hij bij de verkiezingen genoeg voorkeurstemmen haalde voor een eigen zetel.

Burgerinitiatief
Ook wil Buma het burgerinitiatief invoeren. Daarbij moeten burgers de mogelijkheid krijgen om zelf bijvoorbeeld de ouderenopvang in hun wijk te regelen, of een sportveld aan te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden