CDA-senatoren tegen huizentaks

DEN HAAG - De Eerste Kamerfractie van het CDA is zeer kritisch over het kabinetsvoorstel om huizen van meer dan 1 miljoen euro extra te belasten.Bij de behandeling van het belastingplan voor 2008 maandagavond zal CDA-senator Peter Essers het kabinet vragen de maatregel nog eens heel goed te bekijken.

Volgens de CDA'er gaat het kabinet er ten onrechte vanuit dat huizen van meer dan 1 miljoen euro alleen maar als belegging dienen. Bovendien heeft lang niet iedereen met een duur huis ook een topinkomen, stelt Essers.

De Tweede Kamer heeft de verhoging van het zogeheten eigenwoningforfait voor dure huizen van 0,55 naar 2,35 procent al flink afgezwakt. Onder druk van de CDA-fractie daar gaat de extra heffing niet in één keer in, maar wordt ze uitgesmeerd over acht jaar, te beginnen in 2010. In plaats daarvan komen andere maatregelen om de topinkomens zwaarder te belasten. Het is nog niet precies duidelijk welke.

''Niet acceptabel''

Essers eist verder dat het schrappen van de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies voor jaarinkomens boven de 185.000 euro onmiddellijk uit het belastingplan wordt gehaald. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën had dat eerder wel aan de Tweede Kamer beloofd, maar het is nog niet gebeurd. Voor de CDA-senatoren is dat ''niet acceptabel'', aldus Essers.

PvdA-senator Frans Leijnse betreurt het juist dat het ''voortreffelijke voorstel'' om de aftrekbaarheid van pensioenpremies te verminderen niet doorgaat. Met de hogere belasting voor eigenaren van dure huizen is Leijnse ingenomen. Hij ziet die als ''een principiële stap'' in de richting van het beperken van de hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens.

Moeite heeft Leijnse, net als andere Eerste Kamerleden, met het plan woningcorporaties over al hun activiteiten vennootschapsbelasting te laten betalen. De senatoren zien die ingreep vooral als een manier om de schatkist te spekken.

Staatssecretaris De Jager antwoordt de Eerste Kamer dinsdag. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden