CDA: rekening damherten voor stad

Amsterdam plaatste een hek waar de damherten gewoon omheen lopen. Foto GPD Beeld
Amsterdam plaatste een hek waar de damherten gewoon omheen lopen. Foto GPD

DEN HAAG - Het CDA wil dat de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland opdraaien voor de schade die wordt aangericht door de damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De CDA-Kamerleden Annie Schreijer-Pierik en Hein Pieper hebben schoon genoeg van 'de nonchalance' van de gemeente en de provincie bij het op peil houden van de damhertenpopulatie rond het gebied van de Waterleidingduinen.

Doordat hun aantal de laatste jaren sterk groeit, neemt de door de damherten veroorzaakte overlast rond de duinen toe. Campings en particulieren kunnen nergens terecht om de schade te verhalen en bollenkwekers moeten de schade aan hun gewassen declareren bij het vanuit de rijksoverheid gefinancierde Faunafonds.

Het CDA wil nu dat die schade wordt 'doorbelast' aan de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Het zijn in de ogen van de regeringspartij immers de stad en de provincie die tekort zijn geschoten bij het op peil houden van het aantal damherten.

In Kamervragen hebben Schreijer-Pierik en Pieper 'de onvoldoende inspanning' van Amsterdam en Noord-Holland aan de kaak gesteld bij minister Gerda Verburg.

De damherten zorgen rond de Waterleidingduinen al voor problemen sinds de gemeenteraad in 2004 besloot geen jacht meer toe te staan op de dieren. In plaats daarvan trok Amsterdam een hek op langs een deel van de duinen tussen IJmuiden en Noordwijk om de herten van de landbouwgebieden weg te houden. Maar de herten ontdekten waar het hek ophoudt en lopen om de afzetting heen.

Buiten het hek is de provincie verantwoordelijk voor het aantal herten, en probeert dat tot tweehonderd te beperken door de herten die in de buurt van de wegen komen af te schieten. Daarvan vraagt het CDA zich hardop af of de provincie niet zou moeten streven naar de lange tijd gebruikelijke 'nulstand'. (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden