Update

CDA-rapport: 4,5 miljard besparen op overheid

DEN HAAG - Het openbaar bestuur in Nederland moet en kan kleiner en slagvaardiger. Een CDA-commissie deed daarvoor donderdag voorstellen die 4,5 miljard euro aan bezuinigingen op kunnen leveren.

Zo stelt de commissie onder leiding van burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland dat het aantal ministeries terug kan naar negen, dat er de komende tien jaar van de ruim 430 gemeentes honderd kunnen verdwijnen, dat zestien van de 26 waterschappen kunnen worden opgeheven en dat de provincies terug moeten naar hun kerntaken.

Bij de rijksoverheid kan bovendien een flink deel van de 120.000 ambtenaren verdwijnen, aldus Van der Tak. Samen met het opheffen van agentschappen en beter samenwerken is dat alleen al een bezuiniging van 2,5 miljard euro. Het overhevelen van beleidstaken van de waterschappen naar provincies moet 700 miljoen euro opleveren.

Van der Tak zei verder dat de Tweede Kamer ook kan worden ingekrompen, naar ongeveer honderd tot 120 zetels. Verder moeten gemeenten hun eigen belastingdiensten en salarisadministraties afschaffen. Ook moet het aantal directoraten-generaal bij de ministeries worden ingeperkt en moet een nieuw kabinet gaan ''kappen in het woud van subsidieregelingen'', aldus Van der Tak.

De grote steden in de Randstad moeten meer armslag krijgen, ten koste van de macht van de provincies. De as Amsterdam-Almere en de as Rotterdam-Den Haag moeten de economische draaischijf van Nederland worden.

Bijleveld toonde zich enthousiast over de voorstellen, die ook onder de aandacht van de makers van het CDA-verkiezingsprogramma zijn gebracht. Bijleveld pleitte voor het afschaffen van dubbele bestuurslagen en minder departementen. ''We moeten het huis van Thorbecke opschudden, liever vandaag dan gister.''

Partijvoorzitter Peter van Heeswijk voorspelde dat de druk om te snijden in de overheid na de verkiezingen groot zal zijn. ''Maar daar moeten we wel heel verstandig mee omgaan.'' Hij pleitte voor een langzame verbouwing van het openbaar bestuur. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden