CDA onder vuur in debat langstudeerboete

Het CDA is tijdens het debat in de Tweede Kamer over de langstudeerboete onder vuur komen te liggen. PvdA, VVD, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie stelden dat CDA-Kamerlid Sander de Rouwe beloften heeft gedaan aan studenten, maar die niet nakomt.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra tijdens het debat in de Tweede Kamer over een alternatief voor de langstudeerboete. Beeld anp

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma trok vorige week de steun voor de langstudeerboete in, terwijl het CDA daar lange tijd voorstander van was. Daardoor had de Tweede Kamer een meerderheid om de maatregel alsnog af te schaffen. Het lukte echter niet om het eens te worden over de financiële dekking van een alternatief plan.

'Dat heeft niet aan ons gelegen', zei De Rouwe. 'We hebben gepoogd om er samen uit te komen en dat is niet gelukt.' De boete moet door studenten dan ook gewoon worden betaald, zei de CDA'er in antwoord op vragen van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. 'Maar dat was ook zo als we wel tot overeenstemming waren gekomen, want de wet is er al. Dus de boete moet sowieso worden betaald.'

'Ingewikkelde manoeuvre'
Tofik Dibi van GroenLinks noemde het verhaal van het CDA 'een ingewikkelde manoeuvre'. Anne Wil Lucas van de VVD vroeg zich af of De Rouwe zijn belofte dat geen enkele student de boete hoeft te betalen, wel waar kan gaan maken. Het woord 'draaien' viel ook regelmatig in het debat. SP-Kamerlid Jasper van Dijk sprak van 'goedkope verkiezingsretoriek van Buma'.

Carola Schouten van de ChristenUnie stelde dat de liefde tussen de partijen door het overleg niet groter is geworden. Volgens haar leidt het debat tot enorme verwarring en onzekerheid bij studenten. Ook Boris van der Ham van D66 sprak van een heetgebakerd debat, waarin de partijen zich verkrampt opstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden