CDA: niet meer parkeergeld vuile auto

DEN HAAG - Het CDA ziet niets in het plan gemeenten de mogelijkheid te geven parkeren voor vervuilende auto's duurder te maken.Coalitiegenoot PvdA vindt dat gemeenten wel die mogelijkheid moeten krijgen. Het kabinet moet zich nog buigen over een wetsvoorstel, waar vooral de gemeente Amsterdam graag mee aan de slag wil.

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans is het ''volstrekt onuitvoerbaar''. Dat zei hij zaterdag naar aanleiding van een bericht in het AD. Het is volgens hem te ingewikkeld en duur om een systeem in te voeren. Het CDA ziet meer in maatregelen die de aanschaf van vervuilende auto's ontmoedigen. Het vindt bovendien dat dat in Europees verband moet worden aangepakt.

De PvdA vindt dat het niet in Europees verband moet worden geregeld. ''Wij moeten een wet maken die gemeenten de mogelijkheid geeft dit zelf te doen'', aldus Kamerlid Lia Roefs. Wel vindt de partij dat landelijk moet worden vastgesteld wat wel en wat niet een vervuilende auto is.

Milieudefensie noemde het voorstel eerder al sympathiek, maar gaf aan dat het nauwelijks zoden aan de dijk zet. Het zou veel effectiever zijn als gemeenten vervuilende auto's zouden mogen weren uit de stad. Brancheoganisatie Bovag noemde de discussie verwarrend omdat niet duidelijk is wat milieubelastend of zuinig is. Zij pleitte voor maatregelen tegen oude dieselauto's waar geen roetfilter meer op kan.

Het plan gemeenten in staat te stellen meer parkeergeld te vragen voor zwaar vervuilende auto's is afkomstig van het vorige kabinet. Wanneer het huidige kabinet zich over het wetsvoorstel buigt, is niet bekend. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden