CDA moet wennen aan openlijke strijd

Meer en meer CDA-prominenten laten weten op wie ze stemmen. In Amerika is het tijdens de voorverkiezingen heel normaal dat bekende politici hun voorkeur voor kandidaten uitspreken. Maar bij het CDA moeten ze er bij de eerste lijsttrekkersverkiezing in de geschiedenis nog even aan wennen, zo lieten bekende CDA'ers weten aan het ANP.

Van links naar rechts: kandidaat-lijsttrekkers Mona Keijzer, Sybrand van Haersma Buma, Marcel Wintels, Madeleine van Toorenburg, Liesbeth Spies en Henk Bleker na afloop van het laatste debat. Beeld anp
Van links naar rechts: kandidaat-lijsttrekkers Mona Keijzer, Sybrand van Haersma Buma, Marcel Wintels, Madeleine van Toorenburg, Liesbeth Spies en Henk Bleker na afloop van het laatste debat.Beeld anp

De meningen zijn dan ook verdeeld. Oud-premier Piet de Jong vindt het niet correct om zich over zijn voorkeur uit te spreken. 'Ik heb wel een voorkeur, maar die houd ik voor mezelf.' Ook Arrie Vis, voorzitter van de jongerentak van de partij, heeft liever dat de prominenten hun mening voor zich houden. 'Mensen moeten zelf een keuze maken. Ik wil niet dat ze op een kandidaat stemmen omdat een ander dat ook doet', zegt hij.

Iedereen is vrij om zijn mening te geven, vindt Elco Brinkman, nu fractievoorzitter van de partij in de Eerste Kamer. Zelf houdt hij geheim op wie hij stemt. 'Dan krijg je daarna ook niet de discussie dat je op het verkeerde paard hebt gewed', zei hij. In elk geval geeft de lijsttrekkersverkiezing volgens hem aan dat het CDA openstaat voor nieuwe inzichten.

Dries van Agt, eveneens oud-premier, heeft nog niet veel gemerkt van de steun van prominenten aan kandidaten. Lijsttrekkers kiezen heeft volgens hem 'zijn voors en tegens'. Hij vindt het een 'beetje modieus gedoe'. Het heet democratisering 'en daar kun je geloof ik tegenwoordig niet meer tegen zijn'. Overigens twijfelt hij zelf nog of hij een kandidaat gaat steunen.

Oud-fractievoorzitter Willem Aantjes stelt dat het onvermijdelijk is dat mensen hun voorkeur uitspreken als er een lijsttrekkersverkiezing is. Hij vindt dat het bestuur ook wel een stemadvies had mogen geven. 'Ik vind het niets als de lijsttrekker in een onderonsje door het bestuur wordt gekozen, maar dit is weer het andere uiterste. Nu moet iedereen het maar uitzoeken.'

De huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, zelf ook in de race om lijsttrekker te worden, vindt het wel goed dat iedereen zijn mening geeft over de kandidaten. 'Dat heeft iets Amerikaans', stelde hij vast. Hij heeft in elk geval de steun op zak van Aantjes, oud-minister Frans Andriessen en voormalig gouverneur van Limburg, Leon Frissen.

Mona Keijzer, wethouder in Purmerend en tweede in de peilingen om lijsttrekker te worden, is er ook niet op tegen dat mensen zich uitspreken. Ze weet zich gesteund door onder meer oud-minister Aart Jan de Geus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden