Plus

CDA-leider Buma ziet Wopke Hoekstra als premier

CDA-leider Sybrand Buma noemt in WNL op Zondag zijn minister van Financiën Wopke Hoekstra premierskandidaat. Wat betekent dit voor de toekomst van het CDA?

Wopke HoekstraBeeld Christophe Petit Tesson

Zondagochtend gaat de smartphone van Wopke Hoekstra. Minister-president Mark Rutte belt hem en zegt: "Joh, weet je wel dat er geen vacature is?" Aanleiding is het optreden van Buma in WNL op Zondag, waarin hij zegt dat Hoekstra een prima premier zou zijn.

Hoekstra zelf vertelt de anekdote zondagmiddag in televisieprogramma Buitenhof, om de druk weg te nemen. "Dit is wel een heel Haagse discussie," zegt hij over de speculaties. Maar hij zegt niet meer, zoals twee maanden geleden in deze krant: "Ik de kroonprins van het CDA? Kletskoek."

Trots gelaat
Eerder die ochtend beantwoordt Buma de vraag of hij Hoekstra in potentie als premier ziet. Dan zegt Buma: "Laat dat 'in potentie' maar weg. Hij doet heel goed werk voor Nederland." Buma verwijst naar de rol die Hoekstra deze week speelde, door in het geheim een groot aandelenpakket Air France-KLM te kopen. "Hier laat Hoekstra zien dat Nederland op zijn strepen kan staan."

Dat Buma de vraag kreeg, was niet zo gek. Want de afgelopen dagen regende het positieve profielen over de christendemocraat. Dinsdagavond stond Hoekstra met scherpe kaaklijn en trots gelaat wijdbeens achter de katheder op het ministerie van Financiën. Lichaamstaal: zo, dat hebben we gefikst, we staan pal voor Nederland.

Buma noemde ook het interview van Hugo de Jonge afgelopen week in deze krant waarbij hij de marktwerking in de zorg te lijf ging. Hier toonde De Jonge een ideologische visie, waarop de VVD geërgerd aansloeg.

Zijn geldingsdrang liet hij in dat interview niet achterwege. Voor dat aandelenpakket Air France-KLM van 744 miljoen, daar verleent De Jonge drie dagen zorg voor met zijn begroting, stelde hij. En hij herhaalde dat zondag bij Buitenhof, waar hij evenals Hoekstra te gast was.

De kar trekken
Buma heeft in de kabinetsformatie van 2017 bij zijn volle verstand twee potentiële opvolgers naar het kabinet gehaald. De Jonge heeft een hoge aaibaarheidsfactor en lijkt gretig om ooit de hoogste post in het CDA te mogen bekleden. Hij netwerkt tot in de uiterste haarvaten van het CDA en een partijcongres lijkt zijn feestje.

Hoekstra is een intellectueel kanon en de populairste minister bij ondernemers.Vorige maand maakte hij met zijn visie op de toekomst van ­Nederland indruk op de besloten Bilderbergconferentie. Een minister van Financiën doet het altijd goed bij de kiezer. En ook internationaal wordt Hoekstra gezien.

Toch is er een reden waarom Buma nog een keer de kar zou willen trekken. De CDA-lijsttrekker die twee slechte uitslagen boekte bij de Tweede Kamerverkiezingen, heeft het idee dat hij in 2017 pech had. Het CDA verloor de laatste dagen zetels aan Rutte, die de crisis met de Turkse minister in Rotterdam verzilverde.

Mocht Mark Rutte niet nog een keer de lijst trekken, dan overweegt Buma het serieus. Dan is hij de ervaren man, die zou kunnen cashen bij de kiezer die stabiliteit zoekt.

Onpartijdig
Het CDA telt drie potentiële lijsttrekkers, wat als een luxeprobleem moet worden gezien. Van Buma is het de vraag of hij ooit boven de twintig zetels uit zal komen. Hoekstra en De Jonge moeten beiden in staat worden geacht buiten hun eigen partijgrenzen kiezers weg te snoepen.

Het CDA-partijbureau slingerde de afgelopen week op Twitter onpartijdig met evenveel liefde Hoekstra en De Jonge de wereld in met hun acties. De ogen gaan naar de man die het luxeprobleem moet managen: CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum. Na de zomer zullen de spelers in kwestie moeten kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden