Update

CDA laat Limburgse coalitie vallen om opstelling PVV

De Limburgse coalitie van PVV, VVD en CDA is gevallen. Het CDA vindt dat de PVV het coalitieakkoord geschonden heeft, door de Turkse president Abdullah Gül te schofferen tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland.

Koningin Beatrix en de Turkse president Abdullah Gül.Beeld epa

Het vertrouwen werd vandaag opgezegd tijdens een spoeddebat over de schoffering bij de Provinciale Staten. Er vielen harde woorden tussen CDA en PVV. 'Het vertrouwen in de coalitie is weg', zei voorzitter Martijn van Helvert van de CDA-Statenfractie. Volgens de partij heeft de PVV gezorgd voor imagoschade voor Limburg en zijn internationale handelsbetrekkingen in gevaar gebracht. Dat zou in strijd zijn met het coalitieakkoord.

De rel ontstond deze week toen PVV-gedeputeerden Theo Krebber en Antoine Janssen lieten weten niet aanwezig te zijn bij een lunch met Gül en leden van Gedeputeerde Staten. Maar toen hen duidelijk werd dat koningin Beatrix bij de bijeenkomst aanwezig zou zijn, veranderden zij van mening, zo stelden de gedeputeerden. Dit tot ongenoegen van de PVV-Statenfractie.

Niet geloofwaardig
De PvdA-fractie diende een motie van wantrouwen in tegen Krebber en Janssen. PvdA-gedeputeerde Bert Kersten vindt het niet geloofwaardig dat de PVV'ers niet op de hoogte waren van de aanwezigheid van de koningin. Volgens de PvdA hebben de PVV'ers afgezegd om politieke druk vanuit hun partij. Krebber ontkent dat vandaag. Hij stelt dat hij een mail over de aanwezigheid van de koningin heeft gemist. Toen hem duidelijk werd dat zij erbij zou zijn, wilde Krebber toch ook naar de lunch. De PvdA trok de motie van wantrouwen in, toen het CDA zich uit de coalitie terugtrok.

Bezetters
Het uit de PVV gestapte onafhankelijke Statenlid Harm Uringa zei vanmorgen dat de PVV-bestuurders in Limburg meer schade hebben aangericht dan alle bezetters in de afgelopen 2000 jaar. Het debat werd daarom voor enige tijd geschorst op verzoek van de VVD.

PvdA-leider Diederik Samsom in een tweet over de gevallen coalitie: 'Pijnlijk: terwijl CDA Limburg vertrouwen in PVV opzegt vanwege schofferen Gül, gaan CDA en PVV straks in Catshuis gewoon vrolijk verder.' Geert Wilders van de PVV twittert: 'Coalitie Limburg geklapt door CDA. Onnodig. Oude regentenpolitiek CDA herleeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden