Update

CDA kiest vervanger voor Balkenende

Jan Peter Balkenende zoekt troost bij zijn vrouw Bianca nadat hij zijn aftreden bekend heeft gemaakt. Foto ANP Beeld
Jan Peter Balkenende zoekt troost bij zijn vrouw Bianca nadat hij zijn aftreden bekend heeft gemaakt. Foto ANP

DEN HAAG - Het CDA partijbestuur komt donderdag bijeen om te praten over de opvolging van partijleider Jan Peter Balkenende. Ook kiest de woensdag gekozen Tweede-Kamerfractie donderdag een nieuwe fractievoorzitter als opvolger van de vertrekkende Pieter van Geel. Donderdag heeft daarnaast de partijvoorzitter Van Heeswijk bekend gemaakt af te treden.

Formeel zijn de partijleider en de fractievoorzitter twee verschillende functies. In de praktijk worden ze vaak ook door één en dezelfde persoon uitgeoefend, bijvoorbeeld als een partij in de oppositie zit. De kans bestaat dat het CDA na zijn grote zetelverlies, de komende periode niet mee zal regeren. Dan zal de CDA-fractievoorzitter ook partijleider zijn.

Kanshebbers voor het fractievoorzitterschap zijn Ab Klink, nu demissionair minister van VWS en Maxime Verhagen, demissionair bewindsman op Buitenlandse Zaken. Ook wordt Ank Bijleveld genoemd, de nummer twee op de kandidatenlijst en demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. De benoeming moet meteen vandaag plaatsvinden omdat de fractievoorzitters van alle partijen op korte termijn advies moeten uitbrengen aan de koningin over de vorming van een nieuw kabinet.

De kansrijke kandidaten wilden gisteravond nog niet zeggen of zij de fractie willen gaan leiden. ''Dat zien we morgen in de fractie wel'', was de reactie van Verhagen. Hij leidde de fractie al eerder, tussen 2002 en 2006. Ook Klink, gedoodverfd opvolger, wilde gisteravond laat niet zeggen of hij zin heeft om de fractie te gaan leiden. ''Ik gun het Maxime ook'', zegt hij. ''Mij maakt het niet uit. De partij moet er bovenop komen, dat is het belangrijkste. We hebben iemand nodig die ons door de komende periode kan leiden.'' Bijleveld wilde niet reageren. Eerder heeft ze gezegd 'voor alle functies in te zijn'.

Het is ook mogelijk dat de fractie een tijdelijke voorzitter benoemt, zegt vertrekkend vicefractievoorzitter Liesbeth Spies. Dan heeft de partij langer de tijd om zich te bezinnen op de nieuwe voorman of -vrouw.

Het partijbestuur gaat over de voordracht van de nieuwe partijleider. Alle partijleden mogen daar uiteindelijk over stemmen. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden