CDA-Kamerlid: te snel gekozen voor Balkenende

''Ik mag Balkenende graag en hij heeft echt niet overal schuld aan, maar dit is veel te snel gegaan.
''Ik mag Balkenende graag en hij heeft echt niet overal schuld aan, maar dit is veel te snel gegaan." aldus het CDA-kamerlid. Foto ANP

DEN HAAG - Het partijbestuur van het CDA heeft te snel beslist dat Jan Peter Balkenende de lijsttrekker moet worden. Vertrekkend Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik vindt dat goed naar andere kandidaten voor Balkenende moet worden gekeken voordat de partijraad in april definitief beslist.

''Ik mag Balkenende graag en hij heeft echt niet overal schuld aan, maar dit is veel te snel gegaan. Het bestuur heeft besloten en stelt dat er geen alternatieven zijn. Maar er is verder niemand gevraagd. De discussie is dus nog niet goed genoeg gevoerd'', aldus het CDA-Kamerlid.

Schreijer-Pierik vindt dat het CDA ''best veel prominenten'' heeft die kunnen worden gepolst. Zelf vindt ze oud-minister Cees Veerman van LNV een geschikte kandidaat. ''Dat is een verfrissende persoonlijkheid, bekend in Europa en vertrouwd met bijvoorbeeld natuurgroeperingen en boeren. Cohen wordt gezien als vaderfiguur bij de PvdA, Veerman zou dat voor het CDA kunnen zijn.'' Al ruim 25 jaar is ze nu actief binnen het CDA, waarvan twaalf jaar in de Kamer. ''Het CDA hoort echt bij mijn familie. En ik hoor nu om me heen dat mensen zich zorgen maken of het CDA wel de grootste partij blijft. Er zijn ook zorgen over de toekomst van het land, want als je vierde partij wordt, dan tel je niet mee. Misschien is het tijd voor iets verfrissends. Als je drie zomers dezelfde jurk hebt gedragen, willen mensen immers ook weleens wat anders zien.''

Schreijer-Pierik zegt dat ze intern al eerder haar zorgen kenbaar heeft gemaakt. ''Ik zit bij een open partij, niet bij een politbureau. En ik vind dat dit goed moet worden heroverwogen. Ik vraag ook hem goed na te denken, en als Balkenende in april toch definitief tot lijsttrekker wordt gekozen, dan komt hij er alleen maar sterker uit naar voren.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden