CDA: het testen van drugs is geen gemeentezaak

De fractie van CDA plaatst vraagtekens bij de nieuwe taak van de gemeente: het testen van drugs via de dienst GGD.

Michiel Couzy
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kijkt naar een xtc-test tijdens een bezoek aan Jellinek Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kijkt naar een xtc-test tijdens een bezoek aan JellinekBeeld anp

Feestgangers kunnen vaker hun pillen laten onderzoeken en krijgen, als de nieuwe technieken aanslaan, sneller de uitslag. Dat Amsterdam nu zelf drugs gaat testen via de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, komt doordat de Stichting Adviesburo Drugs, van de bekende drugsonderzoeker August de Loor, stopt.

Naast de GGD blijft ook Jellinek de testservice bieden, waarbij gebruikers hun drugs anoniem kunnen laten onderzoeken. Hierdoor moet het gebruik van vervuilde drugs worden voorkomen.

Illegaal
De fractie van CDA zet vraagtekens bij de nieuwe taak van de gemeente, via de GGD. Harddrugs zijn illegaal, testen van pillen is daarom onwenselijk en al helemaal door de gemeente, aldus Marc Haverkamp. De overige fracties staan achter de drugstests onder de noemer: mensen gebruiken nu eenmaal drugs en dan is het beter dat ze dat veilig doen.

Haverkamp sputterde nog tegen dat Amsterdammers ook vaak door rood rijden en dat de gemeente hen daar toch ook niet bij helpt, maar hij kreeg geen voet aan de grond. 'Het heeft iets geks om iets te faciliteren dat niet mag, maar toch is het logisch,' aldus Nelly Duijndam (SP). Wethouder Eric van der Burg gaf aan dat de gemeente vooral wil voorkomen dat het misgaat. 'Natuurlijk moeten mensen die troep niet slikken. Maar als ze een domme beslissing nemen, dan het liefst zo veilig mogelijk.'

Druk
De teststations zijn erg populair. Gemiddeld komen zo'n vijftig gebruikers naar het spreekuur om hun pillen te laten onderzoeken. Met name de donderdagavond is druk. De GGD zal drie keer per week de testservice aanbieden, met de mogelijkheid uit te breiden naar vier dagen en Jellinek gaat ook twee dagen extra open om de druk te verminderen.

Een nieuwe technologie moet de afhandeling op de teststations versnellen. Nu duurt het vaak een week voordat gebruikers weten of hun pillen deugen. En dat is te lang voor feestgangers die dezelfde avond nog de drugs hun werk willen laten doen. En toeristen kunnen al helemaal geen week wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden