CDA: hele overheid kleiner

DEN HAAG - De overheid moet zich meer richten op kerntaken. Het nu overheersende wantrouwen tussen overheid en burger moet door een grondige verbouwing van bestuurlijk Nederland veranderen in vertrouwen.

Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van een CDA-commissie om het rijk en de provincies, gemeenten en waterschappen op de schop te nemen. De commissie, onder leiding van burgemeester Sjaak van der Tak van Westland, presenteerde haar plannen gisteren aan onder anderen CDA-staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) en CDA-voorzitter Peter van Heeswijk.

Behalve een betere overheid leveren de plannen volgens de commissie een bezuiniging van 4,5 miljard euro op. Zo wil zij het aantal ministeries van vijftien tot acht à negen beperken, wat mogelijk is als het rijk zich meer richt op kerntaken. Dat betekent bijvoorbeeld, zei Van der Tak, dat er geen ministerie van Wonen, Wijken en Integratie meer is. Daar gaan wethouders over. Minder ministeries be?tekent dat het rijk twintig à 25 procent minder ambtenaren nodig heeft. De commissie stelt ook voor kritisch te kijken naar bijvoorbeeld een directoraat-generaal voor eman?cipatiezaken, met wel honderd amb?tenaren.

De provincies moeten zich beperken tot kerntaken als ruimtelijke ordening en infrastructuur. Een provincie dient zich niet met jeugdzorg bezig te houden, vindt de commissie. Voor de Randstad zouden andere oplossingen kunnen worden gevonden dan in andere provincies.

Ook gemeenten moeten zich bezinnen op hun taken. Zij kunnen veel bezuinigen door dingen samen te doen. De commissie denkt aan het samenvoegen van gemeentelijke belastingdiensten en salarisadministraties. De commissie ziet voor- en nadelen aan gemeentelijke herindelingen, maar acht het denkbaar dat er over een tiental jaren honderd gemeenten minder zijn.

Als de hele overheid zich meer bezighoudt met kerntaken, ligt het voor de hand ook de Tweede Kamer en gemeenteraden in te krimpen. De Kamer zou met honderd tot 120 leden toe kunnen.

In een reactie zei Bijleveld dat de overheid weer herkenbaar moet worden als publieke dienstverlener. Dat houdt volgens haar in dat er minder controle en minder bestuurslagen moeten komen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden