CDA hekelt schrappen Wilhelmuscouplet voor nieuwkomers

Nieuwkomers hoeven vanaf 2017 het zesde couplet van het Wilhelmus niet meer te zingen tijdens de naturalisatieceremonie in Amsterdam. Dat is tegen het zere been van het CDA.

Amsterdam zet streep door deel volkslied bij naturalisatieceremonie Beeld anp
Amsterdam zet streep door deel volkslied bij naturalisatieceremonieBeeld anp

'Mijn schild ende betrouwen, zijt gij, o God mijn heer.' Al tien jaar klinkt deze strofe elke dinsdagochtend op het stadhuis bij de naturalisatieceremonie voor nieuwe Nederlanders.

Maar daar komt een einde aan: van wethouder Abdeluheb Choho mag het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit wel wat minder stijf worden ingeluid. Dus hoeven nieuwkomers vanaf 2017 niet langer het zesde couplet van het Wilhelmus te zingen.

Hoewel het eerste couplet blijft, is de maatregel tegen het zere been van het CDA.

Geen inhaker
Toenmalig minister voor Vreemdelingenzaken en Immigratie Rita Verdonk stelde in 2006 de naturalisatieceremonie verplicht. Nieuwkomers leggen sindsdien een eed of gelofte af. Amsterdam voegde net als veel andere gemeenten het Wilhelmus toe.

Maar het zesde couplet is niet echt een warm welkom, vindt wethouder Choho. Hij heeft een 'feestelijker muzikaal intermezzo' in petto.

Het Wilhelmus is beslist geen inhaker, erkent de Amsterdamse CDA-fractieleider Diederik Boomsma, maar de tekst van het zesde couplet bevat volgens hem wel degelijk welkome lessen voor de nieuwkomers.

Hij snapt dan ook niet hoe de gemeente juist dit deel van de ceremonie wil schrappen.

Tirannie
"Is het geuite verlangen de tirannie te verdrijven niet juist bij uitstek een belangrijke waarde van de Nederlandse samenleving?" wil hij van het college weten. "En is het vluchten voor tirannie niet mogelijk ook een reden om naar Nederland te komen?"

Volgens Choho is de nieuwe ceremonie veel meer gericht 'op wat voor de nieuwkomers leuk zou zijn, in plaats van wat wij vinden dat zij als Nederlanders zouden moeten doen'.

De wethouder heeft, naast het feestelijke muzikale intermezzo, meer ideeën over wat voor nieuwkomers leuk is: ze krijgen een beeldverhaal over het Nederland en Amsterdam van nu voorgeschoteld en mogen, als klap op de vuurpijl, na het afleggen van de 'verklaring van verbondenheid' op de foto met een lid van het stadsbestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden