CDA'ers willen dat rente op studieleningen geschrapt wordt

CDA-leden hebben partijleider Sybrand Buma op het congres tegen zijn zin opgedragen te heronderhandelen over een afspraak uit het regeerakkoord. Zij willen dat de maatregel om de rente op studieleningen te verhogen alsnog van tafel gaat.

CDA-leider Sybrand Buma zaterdag op het congres in Groningen.Beeld anp

Een grote meerderheid van de congresgangers negeerde de waarschuwing van Buma om hem niet met een onmogelijke opdracht op te zadelen. Zij stemden voor een voorstel van de CDA-jongerenafdeling (CDJA) om de rente te laten blijven aansluiten bij de vijfjaarsrente en niet gelijk te trekken met de hogere tienjaarsrente.

Volgens de jongeren zorgt de maatregel uit het regeerakkoord ervoor dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, na de invoering van het leenstelsel, nog verder belemmerd wordt.

Buma probeerde uit alle macht te voorkomen dat hij maandag naar het coalitieoverleg moet met de boodschap dat hij het regeerakkoord op dit onderdeel wil openbreken. De CDA-leider probeerde zijn partijgenoten op andere gedachten te brengen door te benadrukken dat met de renteverhoging 250 miljoen euro gemoeid is, die ergens vandaan zal moeten komen als de rentemaatregel zou sneuvelen. "Ik kan niet naar de coalitie gaan en zeggen: sorry, het kan niet."

Rekening
Volgens Buma is de kans heel groot dat het hoger onderwijs die rekening gepresenteerd krijgt, bijvoorbeeld door halvering van het collegegeld in het eerste studiejaar terug te draaien.

CDA-onderwijswoordvoerder Harry van der Molen probeerde de zaal er nog van te overtuigen dat de maatregel afgestudeerde studenten in de toekomst slechts drie euro per week extra gaat kosten. Vanuit het CDJA werd daarop honend gereageerd: de jongeren benadrukten dat bij een terugbetaaltermijn van 35 jaar de rekening oploopt tot 'duizenden euro's'. Een poging van Buma om op het podium van het CDJA te horen waar het geld dan vandaan moet komen werd met gejouw uit de zaal ontvangen.

Goed nieuws
Studentenorganisatie ISO is in zijn nopjes met het verzet van het CDA tegen de renteverhoging: "Dit is goed nieuws voor studenten. De renteverhoging is ongefundeerd en raakt studenten fors in hun portemonnee. Het is goed dat het CDA daar nu afstand van neemt.", aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden