CDA'ers: Splitsen partij dreigt

Binnen de rechtse geledingen van het CDA gaan stemmen op voor een afsplitsing van de partij. De Limburgse senator René van der Linden bevestigt dat in het AD. Er zou grote onvrede zijn over de koers van het CDA.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij zegt niet te kunnen ontkennen dat er CDA'ers zijn die een nieuwe christendemocratische partij willen beginnen met een conservatiever gedachtegoed. Als voorbeeld wordt de Duitse CSU genoemd. De Beierse partij is een afscheiding van de landelijke CDU.

Een andere Limburgse CDA'er, Statenlid Martijn van Helvert, ziet het zo'n vaart nog niet lopen. 'Zeg nooit nooit, maar ik zie het niet gebeuren.' Volgens hem worden zulke plannen wel vaker 'uit de kast gehaald'.

Volgende week presenteert het Strategische Beraad onder leiding van Aart-Jan de Geus de nieuwe koers van het CDA tijdens het congres van de partij. Al uitgelekt is dat er wordt gepleit voor een gang naar het midden, terwijl de partij de laatste jaren steeds verder naar rechts is opgeschoven.

Er zou meer nadruk moeten liggen op duurzaamheid, onderlinge verbondenheid van bevolkingsgroepen en een gevoelig thema als de hypotheekrenteaftrek zou moeten worden aangepakt. Die nieuwe plannen gelden voor de lange termijn en zouden daarmee geen invloed moet hebben op het huidige kabinetsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden