Update

CDA'er Terpstra: meerderheidskabinet met PvdA

CDA-prominent Doekle Terpstra. Foto GPD

DEN HAAG - CDA-prominent Doekle Terpstra vindt het niet verstandig als zijn partij en de VVD een minderheidskabinet gaan vormen met gedoogsteun van de PVV. Volgens de oud-vakbondsvoorman van het CNV moet informateur Ruud Lubbers ''conform de opdracht van de koningin'' de mogelijkheden onderzoeken voor een meerderheidscoalitie. De beste optie daarvoor is in zijn ogen nu een ''Oranjecoalitie'', ofwel een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA.

Dat heeft Terpstra, tegenwoordig voorzitter van de HBO-Raad, zondag gezegd vanaf zijn vakantieadres. Na de mislukte onderhandelingen over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks heeft PvdA-leider Job Cohen echter gesprekken over een middenkabinet afgewezen. ''Het wordt tijd dat de PvdA eens inbindt en verantwoordelijkheid neemt'', stelde de CDA'er.

Na de verkiezingen van 9 juni heeft Terpstra al duidelijk gemaakt ''af te haken'' als zijn partij met de PVV in een kabinet gaat zitten. De oud-vakbondsman heeft de afgelopen jaren vaker stelling genomen tegen de politiek van PVV-leider Geert Wilders. Zo publiceerde hij een manifest 'Bouwen en benoemen', waarin hij opriep tot een redelijk gesprek over problemen met de multiculturele samenleving. Vorig jaar riep de CDA'er nog zijn eigen partij op duidelijker stelling te nemen tegen politiek die bevolkingsgroepen uitsluit.

In een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV ziet Terpstra nog minder. ''De PVV krijgt een ons verantwoordelijkheid en kilo zeggenschap en heeft vervolgens de ruimte om te blijven schelden op islam.'' Bovendien is een minderheidskabinet volgens hem weinig verstandig in een tijd dat ingrijpende bezuinigingen nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. ''Dat lijkt mij niet stabiel regeren.''

Volgens de CDA'er zit de PvdA ''als een kip op een stok in slaapstand''. Het wordt volgens hem tijd ''dat de PvdA eens verantwoordelijkheid gaat nemen voor de Oranjecoalitie''. Voor fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA in de Tweede Kamer heeft Terpstra vooral waardering. Verhagen neemt zijn verantwoordelijkheid door onderhandelingen aan te gaan voor een nieuw kabinet. Maar ''ten koste van wat'' vraagt de voorzitter van de HBO-Raad zich af als het gaat om onderhandelingen met de PVV. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden