CDA'er Omtzigt claimt voorkeurszetel

CDA'er Pieter Omtzigt heeft volgens zijn eigen telling met voorkeursstemmen een Kamerzetel binnengehaald. Omtzigt komt na contacten met hoofden van stembureaus en burgemeesters op ruim 19.000 stemmen, waar ongeveer 15.600 stemmen nodig zijn voor een eigen zetel.

Pieter OmtzigtBeeld ANP

Omtzigt (38) was door de kandidatencommissie van het CDA na 9 jaar Kamerlidmaatschap niet opnieuw op de kandidatenlijst gezet. Na kritiek vanuit verschillende afdelingen kwam hij alsnog op de lijst, maar op een onverkiesbare 39e plek.

Hij begon daarna een voorkeurscampagne, die succes lijkt te hebben gehad. De definitieve uitslag wordt maandag door de Kiesraad bekendgemaakt.

Omtzigt is zelf al wel zeker van zijn zaak. Hij is naar eigen zeggen 'overweldigd door de steun die hij in het land en vooral in de eigen regio' heeft gekregen. 'Ik voel opluchting na weken van spanning.'
Hij dankt zijn kiezers voor het vertrouwen en het persoonlijk mandaat dat ze hem hebben gegeven. 'Dat geeft mij ontzettend veel energie om me in te zetten voor zaken als pensioenen en godsdienstvrijheid.'

Omtzigt is voor de Tweede Kamer pensioenrapporteur. In die rol houdt hij de bemoeienis van de Europese Commissie met onze pensioenen in de gaten. Hij is ook specialist op het gebied van belastingen.

Omtzigt trekt naar eigen zeggen geen lange neus naar de CDA-top die hem liever niet terugzag in de Kamer. 'We leven in een heel mooi democratisch land waar de kiezer het laatste woord heeft.' Omtzigt wijst er op dat het CDA een traditie kent van kandidaten die met voorkeursstemmen gekozen worden. In 1998 was dat het geval met Camiel Eurlings en Annie Schreier, 2 jaar geleden met Sabine Uitslag.

Omtzigts eigenverdiende zetel gaat waarschijnlijk ten koste van de nummer 13 op de CDA-lijst, de Limburger Martijn van Helvert. Die sprak op twitter van 'een knappe prestatie' van Omtzigt waardoor hij niet gekozen is. 'Spijtig. Dank voor alle hulp en steun van u allen!#CDA.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden