Update

CDA'er Bleker vindt dat hij fout handelde

Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker van het CDA. Foto ANP

DEN HAAG - Henk Bleker, waarnemend partijvoorzitter van het CDA, erkent dat hij fouten heeft gemaakt in de manier waarop hij is omgegaan met kritische Kamerleden zoals Ab Klink. Bleker zei dat woensdag in het tv-programma Moraalridders.

Klink, tegenstander van deelname van het CDA aan een minderheidskabinet met de VVD gedoogd door de PVV, stapte begin september uit de fractie. Klink zei eerder deze week dat hij grote druk ervoer toen Bleker tijdens een vergadering destijds hem vertelde dat er een ontslagprocedure zou worden begonnen.

Bleker: ''Ik heb inderdaad de procedures daarvoor voorgedragen. Dat deed ik heel klinisch. Ik steek de hand in eigen boezem, ik was een kille rationalist. Terwijl ik de emoties niet goed begreep. Dat was gewoon fout'', aldus Bleker.

Hoewel CDA, VVD en PVV eruit zijn, merkt Bleker binnen zijn partij nog altijd ''rumoer en dat mensen elkaar de maat nemen''. Als voorbeeld noemde hij CDA-minister Ernst Hirsch Ballin die het partijbestuur zondag opriep een onderzoek te beginnen naar hoe het kan dat het CDA zo verdeeld is.

Bleker hoopt dat mensen niet meer terug, maar vooruit gaan kijken. ''Even allemaal in de ruststand'', verwoordde Bleker zijn hoop.

Dinsdag nog lieten de kritische CDA-leden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan weten dat ze Wilders zullen gaan ontmaskeren. Koppejan onderschreef dat hij van mening is dat het kabinet een magere basis heeft.

De twee zouden woensdag door CDA-fractieleider Maxime Verhagen op deze uitspraken zijn aangesproken omdat PVV-leider Geert Wilders zich erover had beklaagd. Maar Ferrier wilde daar woensdag desgevraagd niets over zeggen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden