CDA en VVD: geen visum voor daders decembermoorden

Mochten de verdachten van de Decembermoorden in Suriname worden veroordeeld, dan moet minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) aan de slag om ervoor te zorgen dat de betrokkenen geen visa meer krijgen voor Europese landen. Dat stelden de VVD en het CDA vandaag.

Desi Bouterse. Beeld ANP
Desi Bouterse.Beeld ANP

'Wij willen duidelijk maken dat zodra en indien er een vonnis wordt gewezen, de veroordeelden niet meer naar Nederland en andere Europese of Schengenlanden kunnen reizen', aldus VVD'er Han ten Broeke. En CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier: 'Het verleden kan alleen worden verwerkt als het recht zijn beloop heeft gehad.'

De coalitiepartijen zeggen zich ernstig zorgen te maken over de eventuele aanpassing van de Surinaamse amnestiewet, die ertoe zal leiden dat de verdachten van de in 1982 gepleegde moorden niet worden vervolgd. Desi Bouterse, de president van Suriname, is een van de 22 verdachten.

Koloniale bemoeienis
Overigens stellen de VVD en het CDA dat het verstandig is van Nederland om zich in te zetten voor een internationale veroordeling van de amnestiewet. 'Door de internationale weg te bewandelen voorkomt Nederland dat Bouterse ruimte krijgt de reflexmatige reactie van koloniale bemoeienis van Nederland te geven', stelt Ten Broeke.

Vandaag wordt voor de derde keer in het Surinaamse parlement over de kwestie gesproken. Het is nog onzeker of het tot een stemming komt, maar het lijkt erop dat een meerderheid van de parlementariërs voor de amnestiewet is. De partij van Bouterse heeft het initiatief genomen voor de regeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden