CDA en SP: geen korting AOW bij inwonend kind

CDA en SP willen niet dat gepensioneerden die hun kosten van levensonderhoud delen met huisgenoten (bijvoorbeeld nog thuiswonende kinderen) worden gekort op hun AOW. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zal donderdag bij de behandeling van de nieuwe bijstandsregels in de Tweede Kamer voorstellen AOW'ers te ontzien. Zijn amendement wordt gesteund door Sadet Karabulut (SP), en mogelijk ook door PVV en GroenLinks.

Pieter Heerma van het CDA in de Tweede Kamer. Beeld anp
Pieter Heerma van het CDA in de Tweede Kamer.Beeld anp

De Kamer praat donderdag over de bijstandsplannen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Klijnsma wil dat bijstandsgerechtigden die minder kwijt zijn aan levensonderhoud omdat ze met anderen in één huis wonen, een lagere uitkering krijgen. Die regel gaat ook gelden voor AOW'ers.

CDA en SP vinden dat 'oneigenlijk'. Volgens Heerma lijkt het wel 'of de AOW een bijstand voor 65-plussers is. En dat is natuurlijk niet zo.'

De SP heeft grote bezwaren tegen de hele wet, terwijl Heerma op diverse onderdelen zeer kritisch is. Wat Karabulut betreft gaat de hele 'kostendelersnorm' van tafel. In elk geval moeten ook mantelzorgers ontzien worden. Karabulut gaat daar een voorstel voor indienen. Heerma wil dat eerst bestuderen voor hij steun toezegt.

Klijnsma bereikte maandag een akkoord met coalitie en de 'bevriende' oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP over haar bijstandsplannen. Ze verzekerde zich daarmee van voldoende draagvlak in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden