CDA en SP blazen plan voor Nationaal Historisch Museum nieuw leven in

Het CDA en de SP stoffen het plan af voor een Nationaal Historisch Museum. Tien jaar geleden sneefde dat, na jaren voorbereiding.

“We moeten voorkomen dat het opnieuw strandt,” zegt Marijnissen over de gereanimeerde droom van haar vader Jan. Beeld ANP/Robin van Lonkhuijsen
“We moeten voorkomen dat het opnieuw strandt,” zegt Marijnissen over de gereanimeerde droom van haar vader Jan.Beeld ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het zijn SP’er Lilian Marijnissen en CDA’er Pieter Heerma die dit keer met het plan komen, maar ze willen niet de fouten uit het verleden herhalen. “We moeten voorkomen dat het opnieuw strandt,” zegt Marijnissen over de gereanimeerde droom van haar vader Jan.

Het was namelijk Marijnissen senior die in 2005 toenmalig CDA-collega Maxime Verhagen vond in de ambitie voor een museum, gewijd aan de Nederlandse geschiedenis, in navolging van Duitsland en België. Het idee leidde tot een aangenomen Kamermotie en vervolgens tot een kabinetsvoorstel.

Wedstrijd

Hoewel Marijnissen dacht aan een museum in Amsterdam of anders in de regeringszetel Den Haag, besloot cultuurminister Ronald Plasterk (PvdA) een wedstrijd uit te schrijven. Daardoor kwam, naast Utrecht en Nijmegen, ook Arnhem in beeld als vestigingsplaats voor het museum.

Die stad won, wat tot onbegrip leidde. Dat de directie zo zijn eigen opvattingen had over wat er getoond zou moeten worden droeg bij aan de controverse. Marijnissen sprak van ‘postmoderne hutspot en hipdoenerij door museumbobo’s’.

Daar kwam nog bij dat de directie van het museum niet blij was met de gekozen locatie naast het Nederlands Openluchtmuseum, en koos voor een leegstaand pand, waar de Tweede Kamer niet mee akkoord ging. Wederom werd kostbare tijd hierdoor verspild.

200 miljoen bezuinigen

In 2010 bleek dat de aanleg van een ondergrondse parkeergarage al 60 miljoen euro ging kosten, 10 miljoen euro meer dan het museumgebouw zelf ging kosten. Uiteindelijk werden die opgelopen kosten de reden dat de pas aangetreden staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) plannen voor de nieuwbouw staakte. 

Hij moest namens het nieuwe kabinet – met Verhagen als vicepremier – 200 miljoen per jaar bezuinigen op de cultuursector. De organisatie achter het museum kreeg nog wel geld, maar ook die toelage werd een jaar later stilgezet. En daarmee was het einde oefening voor het museum.

Tot nu dus. Volgens CDA’er Heerma moet ditmaal worden voorkomen dat het museum ontaardt in een ‘prestigeproject’. “De vorige keer werd het proces gaandeweg steeds politieker, waarbij gemeenten tegen elkaar opboden en men steeds verder afdreef van het oorspronkelijke idee. Een wedstrijd uitschrijven, zoals Plasterk toen deed, is niet de geëigende weg.”

Andere stad, andere mensen

Heerma en Marijnissen zeggen wel ideeën te hebben waar het museum zou moeten komen te staan, maar houden hun voorkeur in dit stadium liever voor zich.

Tegelijkertijd laten zij doorschemeren niets te zien in het afstoffen van de plannen voor een museum in Arnhem, met de toenmalige directeuren. Marijnissen noemt Arnhem als vestigingsplaats ‘lastig’. “Wij gooien nu een steen in de vijver, maar de mensen die er toen bij betrokken waren, hoeven er wat mij betreft nu niet bij betrokken te zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden