CDA en PvdA: meer openheid over slechte artsen zoals Jansen Steur

CDA en PvdA willen dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid beter haar best doet om te achterhalen welke artsen vanwege disfunctioneren zijn uitgeschreven uit het artsenregister. Ze zullen daar donderdagavond voor pleiten in een Kamerdebat over neuroloog Jansen Steur die in Duitsland weer ging werken nadat hij in Nederland was uitgeschreven uit het register.

De Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte. Beeld ANP
De Klinikum am Gesundbrunnen, het Duitse ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte.Beeld ANP

Schippers heeft eerder laten weten dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het verleden niet structureel bijhield met welke artsen een deal werd gesloten om te stoppen met werken. In ruil daarvoor werden die artsen dan niet voor de tuchtrechter gebracht.

Maar CDA en PvdA nemen daar geen genoegen mee en eisen dat de minister beter gaat zoeken en eventueel alle inspecteurs van de IGZ aanschrijft. De partijen willen dat openbaar wordt welke artsen zich vanwege fouten hebben laten uitschrijven.

'Zoek beter'
'De minister zegt dat het niet centraal staat geregistreerd, maar heeft ze decentraal binnen de IGZ gevraagd? Zoek beter en maak de informatie openbaar', zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Openbaarmaking is nodig voor het vertrouwen in de IGZ en omdat mensen willen weten of de arts die naast hun bed staat, betrouwbaar is, aldus Bruins Slot.

Ook Lea Bouwmeester (PvdA) zit Schippers achter de broek. 'De minister mag het er niet bij laten zitten. Het patiëntbelang moet vooropstaan. Er moeten toch nog ergens dossiers zijn, vraag de individuele inspecteurs daarnaar.'

D66-Kamerlid Pia Dijkstra juicht het toe als de minister nog eens goed wil kijken naar de kwestie, maar ze begrijpt dat de zaak ,,lastig'' ligt. Ze verwijst naar het rapport van oud-minister Winnie Sorgdrager, die adviseerde dat de IGZ fors moet investeren in registratie en ICT-systemen.

Bruins Slot wil verder dat de verjaringstermijn voor medische missers van 5 jaar naar 10 jaar gaat. Nu blijkt soms pas na jaren dat complicaties bij een operatie mogelijk het gevolg waren van verwijtbaar handelen door de arts. Als er inmiddels 5 jaar zijn verstreken, is daar niks meer mee te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden