CDA en D66 willen soepeler kinderpardon

Regeringspartijen CDA en D66 willen dat de regels rond kinderen in de asielprocedure worden versoepeld. Zo moet het kinderpardon ruimer worden toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning.

Tim Hofman bood in december zijn kinderpardonpetitie aan Beeld ANP
Tim Hofman bood in december zijn kinderpardonpetitie aanBeeld ANP

Nu nog valt zo'n 92 procent van alle asielkinderen en hun ouders buiten het kinderpardon. Dat percentage kan volgens de partijen fors omlaag.

De partijen stellen in een plan aan staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) voor het zogenoemde 'meewerkcriterium' te veranderen. Volgens die eisen moeten asielzoekers meewerken aan hun eigen uitzetting. Als zij bijvoorbeeld een 'koffieafspraak' met immigratiedienst IND missen, kan het ervoor zorgen dat ze buiten de pardonregeling vallen. De partijen willen dat 'meewerkcriterium' daarom aanpassen in een soort 'tegenwerkcriterium'.

Fataal
Tot een rechter heeft gekeken naar hun asielaanvraag mag het niet meteen fataal zijn als een gezin een afspraak mist. "Zo straf je niet dat kind dat een keer een afspraak mist, maar ouders die moedwillig asielprocedures stapelen en traineren," zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

De partijen willen ook dat de naar schatting vierhonderd zaken van kinderen die tot dusver buiten het kinderpardon vielen, zoals destijds Lili en Howick, opnieuw worden bekeken door Harbers. Die laat momenteel al onderzoek naar de asielprocedure doen. Daarna zou hij de zaken nog eens moeten doorlopen.

"Desnoods gebruikt hij in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid om hen alsnog asiel te verlenen," zegt Van Toorenburg.

Draai CDA
Het plan betekent een draai van het CDA: zelfs na de affaire rond Lili en Howick hield de partij vast aan huidige regels. Voor soepeler beleid is nu een meerderheid in de Tweede Kamer, zelfs als coalitiegenoot VVD de plannen afwijst.

Volgens Van Toorenburg is er bij haar partij sprake van 'een veranderd inzicht'. Ze noemt een rapport van 38 hoogleraren dat kinderen die hier al vijf jaar zijn hersenschade oplopen door dreigende uitzetting.

CDA en D66 stellen verder voor om asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang te behandelen. Bovendien moet de capaciteit van immigratiedienst IND worden uitgebreid. Na afwijzing door de rechter moet direct een helder 'vertrekplan' worden opgesteld. "Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen," zegt D66-Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen.

Lees ook: Tim Hofman biedt kinderpardonpetitie aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden