CDA en D66 willen scholingsfonds voor werknemers

Werknemers moeten een individueel scholingspotje krijgen waarmee ze zich kunnen bij- of omscholen. Het geld moet komen uit de fondsen voor opleiding en ontwikkeling die in bedrijfstakken bestaan, de O- en O-fondsen.

CDA-Kamerlid Pieter HeermaBeeld anp

De Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) zullen kabinet, vakbonden en werkgevers oproepen hierover afspraken te maken. De Tweede Kamer behandelt vandaag de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Veel branches kennen een O- en O-fonds, dat betaald wordt door werkgevers en werknemers. Per cao is geregeld hoe het geld besteed mag worden. De regels verschillen per bedrijfstak. In totaal bevatten de fondsen enkele honderden miljoenen euro's.

Heerma en Van Weyenberg willen dat elke werknemer een eigen scholingsbudget krijgt, waarover hij zelf de regie heeft en dat hij kan meenemen als hij in een andere bedrijfstak aan de slag gaat. Heerma: 'Het is in Nederland heel gewoon om te sparen voor je pensioen. Het zou ook normaal moeten zijn om te sparen voor je opleiding, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je werkloos wordt.'

Van Weyenberg vindt verder dat de regeling voor brug-WW die Asscher in het leven heeft geroepen, voor alle sectoren moet gelden. Via de brug-WW kunnen werknemers die dreigen ontslagen te worden of al werkloos zijn aan de slag in beroepen waar tekorten zijn. Ze kunnen zich dan omscholen met behulp van WW-geld. De brug-WW geldt op dit moment alleen voor bedrijfstakken die met Asscher afspraken hebben gemaakt voor een banenplan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden