CDA en D66: stel inburgeringsles open voor Turkse vluchtelingen

Regeringspartijen CDA en D66 willen dat het kabinet inburgeringslessen per direct openstelt voor de groeiende groep Turkse vluchtelingen. Ook moeten zij het recht krijgen een ­lening tot 10.000 euro bij studie­leningverstrekker DUO op te nemen.

Turken zijn vrijgesteld van verplichte inburgering,  daarom kreeg een Turkse vluchteling die graag wilde inburgeren geen lening  om taallessen te betalen. Beeld
Turken zijn vrijgesteld van verplichte inburgering, daarom kreeg een Turkse vluchteling die graag wilde inburgeren geen lening om taallessen te betalen.

Aanleiding voor de oproep aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) is een uitspraak van rechtbank Midden-Nederland. Die stelde een Turkse asielzoeker in het gelijk die graag wilde inburgeren, maar die nul op het rekest kreeg toen hij een lening wilde aanvragen om taallessen te betalen.

Turken zijn vrijgesteld van verplichte inburgering, op basis van een in verdrag uit 1963. Dat bepaalt dat mensen met een Turkse nationaliteit dezelfde behandeling moeten krijgen als EU-burgers. Zo kunnen Turken, anders dan andere niet-westerse immi­granten, niet gedwongen worden een taalexamen te doen.

Gemarteld

Volgens de rechtbank heeft de minister nagelaten te onderbouwen waarom álle mensen met een Turkse identiteit vrijgesteld moeten worden. Het associatieverdrag geldt volgens de rechter alleen voor Turken die onder het associatierecht komen werken, niet voor vluchtelingen die hier asiel aanvragen.

Minister Koolmees moet daar onmiddellijk aan de slag, stellen Kamerleden Jan Paternotte (D66) en René Peters (CDA). “Het gaat om de grootste groep vluchtelingen die we nu in Nederland erbij krijgen,” stelt Paternotte. “Velen hebben gevangengezeten en zijn vaak gemarteld. Die willen voorlopig niet terug, dus laat ze hier zo snel mogelijk integreren.”

Het aantal Turkse vluchtelingen stijgt flink. In 2015 vroegen slechts 55 Turken in Nederland asiel aan, vorig jaar waren dat er 1300. De minister onderzoekt de mogelijkheid om alle Turken die hier naartoe komen alsnog te verplichten in te burgeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden