CDA en D66 houden vragen na brief Weekers

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA blijft ook na de laatste brieven van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën over fraude met toeslagen met veel vragen zitten. 'Dit is te weinig.'

CDA-Kamerlid Pieter Omzigt in de Tweede Kamer. Beeld anp

Zo vindt Omtzigt dat de bewindsman veel te weinig informatie geeft over de fraude gepleegd door Bulgaren. Zijn hun toelages bijvoorbeeld gestopt? Ook wil de christendemocraat weten of er de afgelopen jaren vergelijkbare gevallen zijn geweest.

Weekers liet de Tweede Kamer vrijdag weten dat de afgelopen jaren voor zeker 95 miljoen euro is gefraudeerd met de toeslagen. Dat is slechts 'het topje van de ijsberg', meent Omtzigt. Verder kondigde de staatssecretaris een reeks maatregelen aan om de fraude in de toekomst tegen te gaan. Omtzigt wil graag weten welke signalen van fraude er de afgelopen jaren zijn binnengekomen en hoe daarop is gereageerd.

D66
D66 wil weten waarom 'zo lang gewacht is' met de aanpak van de fraude met de toeslagen. De partij heeft nog een 'hoop vragen' voor staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, aldus D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees.

'In dit systeem zitten wel heel veel lekken', aldus Koolmees. Vooral het feit dat het om systeemfraude gaat, baart hem grote zorgen. Hij wil dinsdag in het debat met Weekers dan ook vooral weten wat die de afgelopen twee jaar heeft gedaan om deze systeemfraude aan te pakken.

SP
Weekers van Financiën heeft 'consequent niets gedaan' met signalen uit het veld over fraude met toeslagen, concludeert Arnold Merkies van de SP vrijdag.

Weekers' brieven maken duidelijk 'hoezeer hij niet bovenop' de fraude heeft gezeten, aldus Merkies. Hij kreeg signalen hierover van ambtenaren, vakbonden, Algemene Rekenkamer, maar is hier in de brieven 'vaag' over. Volgens het SP-Kamerlid heeft Weekers 'heel lang signalen genegeerd waardoor de fraude kon doorgaan'.

Volgens het SP-Kamerlid heeft Weekers 'heel lang signalen genegeerd waardoor de fraude kon doorgaan'. En het is 'heel onwaarschijnlijk' dat de staatssecretaris zo'n fraude waarbij het om zoveel geld gaat, 'over het hoofd ziet'.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met Weekers over de fraude. De SP heeft dan 'veel vragen', aldus Merkies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.