CDA draait leenstelsel niet terug in verkiezingsprogramma

Het CDA lijkt het leenstelsel voor studenten niet volledig terug te draaien, mocht de partij na de verkiezingen van 2017 aan de macht komen.

Minister Bussemaker tijdens het debat over het leenstelsel Beeld anp

Dat blijkt uit de conceptvisie over onderwijs, in handen van deze krant, die als basis dient voor het verkiezingsprogramma van de christendemocraten. Daarin wordt het leenstel als vaststaand gegeven beschouwd.

De acceptatie van het leenstelsel is opvallend. CDA-Kamerlid Michel Rog stelde vandaag nog in een debat over de effecten van onderwijshervorming 'alle ruimte' te willen houden om in het verkiezingsprogramma tot een alternatief te komen. "Dit leenstelsel is niet óns leenstelsel," aldus Rog. "Wij zijn ertegen en zouden het het liefst ongedaan maken."

Beurs
In plaats daarvan zou het CDA studenten uit minder daadkrachtige milieus een beurs geven. Ook overweegt de partij de studieleningen zo aanpassen, dat de toegankelijkheid van hbo-opleidingen en universitaire studies wordt gewaarborgd en studenten meer vrijheid krijgen bij het kiezen van hun studie.

De jongerenafdeling van het CDA wil dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. "We gaan er gemakshalve van uit dat dat ook zo in het verkiezingsprogramma komt," zegt CDJA-voorzitter Julius Terpstra. Als dat niet gebeurt, zal het CDJA dat op het congres afdwingen. Terpstra heeft met de schrijver van het CDA-verkiezingsprogramma gesproken. "Hij deed weliswaar geen harde toezeggingen, maar zei wel dat ik me geen zorgen hoefde te maken." Volgens Terpstra wordt gezocht naar financiële dekking voor het terugdraaien. Bronnen binnen de partij zeggen echter dat dit te duur zou zijn.

Ondanks herhaalde oproepen van PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis weigerde Rog in het debat in te gaan op vragen over de plannen van het CDA met het leenstelsel. "Kunnen we ervan op aan dat het CDA, als die partij het zo slecht vindt, de gehele maatregel terugdraait in het komende verkiezingsprogramma?," wilde Mohandis weten. Rog gaf geen antwoord: "Volgens mij voeren we geen debat over de verschillende verkiezingsprogramma's, maar staan wij hier als volksvertegenwoordigers in onze rol als controleur van de regering."

Onderwijsomvorming
Het CDA trekt bij monde van Rog altijd fel van leer tegen minister Jet Bussemaker van Onderwijs onder wiens leiding de onderwijsomvorming is ingevoerd. Door de studieleningen zijn dit collegejaar minder jongeren gaan studeren, bleek uit een eerste evaluatie.

Vorig jaar werd de studiebeurs vervangen door een studielening. Coalitiepartijen VVD en PvdA sloten daarvoor een akkoord met D66 en GroenLinks. In de Tweede Kamer staan CDA en SP bekend als de grootste tegenstanders van het leenstelsel. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft al aangegeven dat zijn partij de maatregel wel terug wil draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden