CDA-congres wordt beslissend voor Mauro

Het CDA-congres, morgen in Utrecht, krijgt een cruciale rol in het bepalen van de toekomst van de jonge Angolees Mauro Manuel. De CDA-fractie leek donderdagmiddag nog op een lijn te zitten, maar 's avonds kozen de fractieleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan toch hun eigen weg. Zij eisten dat Mauro in Nederland kan blijven. Dit leidde vannacht tot een crisisoverleg. Morgen kunnen de CDA-leden zich over de kwestie uitspreken.

CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier na afloop van de stemmingen.Beeld anp

Het crisisoverleg binnen het CDA vond rond middernacht achter gesloten deuren plaats tijdens een kort reces. Vicepremier Maxime Verhagen voegde zich na enige tijd bij het CDA-overleg. Rond 1.00 uur werd het Kamerdebat hervat, maar slechts de CDA-motie werd in behandeling genomen. Tegen de verwachtingen in werd er gestemd tegen het voorstel om Mauro in Nederland te laten studeren.

Toekomst Mauro onzeker
De oppositiepartijen die strijden voor een verblijfsvergunning voor de jongen brachten vannacht hun moties niet in stemming. Zij willen dat op een later moment doen, als ook het CDA-congres zaterdag zich over de kwestie heeft uitgesproken.

Mauro's toekomst blijft dus, ook na uren debat in de Tweede Kamer en crisisoverleg binnen het CDA, ongewis.

Ommekeer
CDA en VVD namen het deze zomer nog voor Mauro op, maar de meerderheid binnen die partijen vindt nu dat Leers gelijk heeft in zijn oordeel geen uitzondering voor de jongen te maken. Met VVD en gedoogpartner PVV was eerder door het CDA afgesproken dat Mauro terug moet naar Angola.

Het CDA sprak donderdagmiddag wel uit dat Mauro hoogstens voor studie in Nederland mag zijn, maar fractieleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier bleven er later op de dag toch bij dat de jongen het land helemaal niet uitgezet mag worden. De twee staan te boek als mogelijke dissidenten in de CDA-fractie omdat ze niets voelden voor samenwerking met de PVV.

Voet bij stuk
Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) ziet hoe dan ook geen ruimte om Mauro in Nederland te laten blijven. Ook is zijn geval volgens Leers niet schrijnend genoeg om gebruik te maken van zijn bevoegdheid een uitzondering te maken.

De oppositie bleef donderdagavond tijdens een langdurig debat proberen Leers te vermurwen, maar die hield voet bij stuk. Hij wil ook niet ingaan op een oproep nieuw beleid te maken voor asielzoekers die met Mauro te vergelijken zijn. Dat zijn kinderen die in hun eentje op jonge leeftijd naar Nederland kwamen en lange tijd in een pleeggezin hebben gezeten. Volgens bronnen hadden Ferrier en Koppejan donderdag nog geprobeerd daar afspraken over te maken met de oppositie.

Spanningen
Koppejan gaf na afloop van het debat kort commentaar op de kwestie. 'Het zou over Mauro moeten gaan. We moeten ons voor hem blijven inzetten. Deze discussie is nog niet gesloten.'

De zaak van de Angolese jongen heeft de spanningen binnen de CDA-fractie vannacht flink doen oplopen en het partijcongres zal morgen duidelijkheid moeten brengen over waar de partij staat.

Tijdens een reces van het Mauro-debat toont de digitale tv-zender Politiek 24 het inmiddels bekende beeld van de dichte deur van de CDA-fractiekamer.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden