CDA alleen in oproep Wilders

DEN HAAG - Het CDA staat vooralsnog alleen in zijn oproep aan PVV-leider Geert Wilders om zijn aangekondigde anti-Koranfilm niet uit te zenden.Zowel CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) als CDA-fractieleider Pieter van Geel liet donderdag weten dat de mogelijke gevolgen van de film in het buitenland zo ernstig zijn dat ze een beroep doen op Wilders ervan af te zien.

''Dit heeft niet te maken met de vrijheid van meningsuiting, maar wel met de verantwoordelijkheid die ook hij moet nemen voor de mogelijke gevolgen voor de veiligheid van Nederlanders en ook voor onze economie'', aldus Van Geel. Verhagen zei in het NOS-journaal dat hij uitzending onverantwoord vindt.

Het is de eerste keer dat de minister en een parlementariër zo'n oproep doen aan het adres van Wilders. Die trok zich er niets van aan. ''Ze kunnen de pot op'', reageerde hij donderdagavond.

De PvdA, VVD, SP en GroenLinks steunen de oproep van het CDA niet, zo lieten ze in een reactie weten. De fracties wijzen nadrukkelijk op het belang van een vrije meningsuiting, zonder controle vooraf. Tegelijk zeggen allen ook dat ze ervan uit gaan dat Wilders op een verantwoorde manier met dit recht omgaat, zeker als politicus heeft hij daarin een speciale verantwoordelijkheid. Toch zijn de collega's van Wilders in de Kamer voorzichtig.

Zo doet Femke Halsema van GroenLinks wel een appèl op Wilders om zeer zorgvuldig na te gaan of zijn eigen vrijheid van expressie opweegt tegen de mogelijke gevaren voor andere Nederlanders in binnen- en buitenland. Ze neemt aan dat hij die verantwoordelijkheid op zich neemt. SP-leider Jan Marijnissen wijst erop dat dit ook in de wet staat. ''En daarnaast bestaat er ook nog een morele verantwoordelijkheid die verplicht tot afweging van doel en middel.''

VVD-leider Mark Rutte vindt dat van een politicus verwacht mag worden dat die een bijdrage levert aan de oplossing van het probleem en niet het probleem groter maakt.'' PvdA-woordvoerder Jeroen Dijsselbloem heeft op zich begrip voor de CDA-oproep. ''De bedreigingen zijn reëel en daar moeten we aandacht aan besteden.'' Maar als er al sprake is van een oproep op dit moment, dan vindt hij dat het kabinet dit moet doen bij de landen waar kennelijk onrust is'', aldus Dijsselbloem.

De ChristenUnie vindt het een zaak voor het kabinet. Een Kamerfractie is niet in de positie om risico-analyses los te laten op een film die niemand heeft gezien, aldus een woordvoerder. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden