Update

CDA achter Balkenende

Foto ANP Beeld
Foto ANP

DEN HAAG - Jan Peter Balkenende houdt de steun van het partijbestuur van het CDA. Het partijbestuur zag gisteren na een urenlange en stevige discussie over het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen geen aanleiding zijn lijsttrekkerschap voor de komende Kamerverkiezingen ter discussie te stellen.

''Er is geen reden om het eerder genomen besluit te heroverwegen,'' aldus partijvoorzitter Peter van Heeswijk. Balkenende zei zelf na afloop van de bijeenkomst dat hij zich 'medeverantwoordelijk voelt voor de slechte uitslag'. Hij gaat nu voor 'goud' bij de Kamerverkiezingen in juni. Of hij alleen aanblijft als hij ook premier wordt, wilde hij gisteren niet herhalen.

De achterban van het CDA mort over de desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Een aantal provincievoorzitters wilde dat aankaarten in het bestuur. Na 'een volwassen discussie' heeft het bestuur echter geconcludeerd dat Balkenende degene is die het CDA nodig heeft en die het land stabiliteit kan brengen, aldus Van Heeswijk.

Vanuit de achterban was er de afgelopen dagen kritiek dat Balkenende nieuwe samenwerking met de PvdA na 9 juni als 'niet geloofwaardig' had betiteld. Hij blijft hier echter bij. ''Ik heb steeds gezegd 'dat is niet geloofwaardig', maar dat is iets anders dan uitsluiten.''

Balkenende heeft in een tv-programma gezegd dat hij na de verkiezingen op 9 juni alleen aanblijft als hij premier wordt. Hij wil niet onder een andere minister-president in het kabinet, noch wil hij verder gaan als Kamerlid. Dat is hem niet in dank afgenomen door CDA'ers.

Een paar uur na de val van het kabinet Balkenende IV besloot het partijbestuur om hem opnieuw naar voren te schuiven als eerste man. Deze snelle actie viel niet overal lekker in de partij. Drie van zijn kabinetten hebben de eindstreep nooit gehaald en de raadsverkiezingen van 2006 waren ook al een klap voor het CDA. Bovendien werd derden de mogelijkheid ontnomen om mee te dingen naar het lijsttrekkerschap.

In de Tweede Kamerfractie wordt getwijfeld of hij wel de veerkracht heeft om de partij de grootste van het land te maken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden