CBS: Zorgkosten opnieuw gestegen

92,7 miljard euro is er afgelopen jaar uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. Dat is 3,7 procent meer dan het jaar ervoor. Per hoofd van de bevolking komen de kosten neer op 5.535 euro per persoon in 2012. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

null Beeld ANP
Beeld ANP

De uitgaven aan ouderenzorg en gehandicaptenzorg stegen met meer dan 10 procent, net als de kosten voor de vanuit de AWBZ-gefinancierde langdurige zorg. Naar verhouding kregen meer mensen in 2012 een indicatie voor een zwaardere vorm van zorg.

Een kwart van de totale uitgaven in de zorg gaat naar ziekenhuizen en de praktijken van medisch specialisten. Deze kosten namen ook in 2012 toe, met 5,6 procent. De uitgaven aan tandheelkundige zorg steeg met bijna 5 procent, dat komt door hogere tarieven.

In de kinderopvang namen de uitgaven vorig jaar af. Dat komt omdat zowel het gebruik van de opvang, het aantal kinderen en het aantal uren opvang per kind terugliep.

Het aandeel dat de zorguitgaven hebben binnen het bruto binnenlands product was 15,4 procent in 2012, in 2011 was het 14,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden