CBS: veel minder oude diesels op de weg

Het aantal oude dieselauto's op de Nederlandse wegen is de afgelopen jaren flink afgenomen. In Amsterdam rijden 64 procent minder oude diesels dan zes jaar geleden.

ANP en bewerkt door redactie
De milieuzone wordt per 1 januai 2017 in Amsterdam ingevoerd voor oude bestelauto's op diesel Beeld anp
De milieuzone wordt per 1 januai 2017 in Amsterdam ingevoerd voor oude bestelauto's op dieselBeeld anp

In Utrecht, Rotterdam en Den Haag daalde het gebruik van oude diesels nog iets harder. Deze drie steden troffen al maatregelen om het gebruik van oude diesels te verminderen; in Amsterdam wordt in 2017 een milieuzone ingevoerd voor oude bestelauto's die op diesel rijden.

Gemiddeld is de afname in Nederland sinds 2010 67 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. In de vier grote steden staan dit jaar in totaal nog 17.000 oude diesels geregistreerd. De grootste daling werd gemeten in Utrecht (79 procent), maar ook in Rotterdam (75 procent) en Den Haag (66 procent) rijden veel minder oude diesels dan zes jaar geleden.

Maatregelen
De daling is onder meer te danken aan maatregelen die drie van de vier grote steden troffen om het gebruik van dieselauto's van voor 2001 terug te dringen. Utrecht en Rotterdam stelden een milieuzone in, waarmee de oude diesels uit delen van de stad werden geweerd. Behalve door de milieuzones werden automobilisten in Utrecht en Rotterdam ook met een sloopregeling aangemoedigd hun oude diesel af te danken. Ook Den Haag kwam inwoners die bereid waren hun oude wagen te slopen financieel tegemoet.

Milieudefensie reageerde woensdag verheugd op de CBS-cijfers. "Hieruit blijkt dat de milieuzone helpt om het wagenpark te verschonen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid. Vieze diesels horen thuis in het museum," aldus de organisatie.

Milieuzone
In Amsterdam wordt per 1 januari 2017 de milieuzone ingevoerd voor bestelauto's van voor 2000 die op diesel rijden. Personenauto's op diesel mogen de stad dan nog wel in. Begin 2016 was ruim 1 procent van de personenauto's en 11 procent van de bestelauto's een oude diesel van voor 2001.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden