CBS: minder werken steeds populairder

Een groeiend aantal mensen wil minder werken, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Zo ook Artjanna Harkhoe (31) uit Amsterdam: ‘Het werd een beetje te veel.’

Uit cijfers van het CBS blijkt dat minder werken steeds populairder wordt.Beeld ANP

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat meer mensen minder uren willen werken, óók als dat gevolgen heeft voor hun verdiensten. Het gaat inmiddels om 662.000 mensen, oftewel 7 procent van de 8,9 miljoen mensen die in het eerste kwartaal van dit jaar betaald werk verrichtten.

Dit aantal is de laatste jaren alleen maar toegenomen. In 2014 wilden slechts 480.000 mensen minder werken. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat extra uren wil werken sterk af: van een miljoen mensen vijf jaar geleden tot 776.000 in 2019.

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, heeft deze ontwikkeling te maken met de groei van de economie. “Er is meer werk. Daarom heeft het zittend personeel de afgelopen jaren een tandje bij moeten zetten. Dat verklaart waarom meer mensen de behoefte voelen om nu minder te werken. Zeker de werknemers die eigenlijk niet zaten te wachten op de extra werkuren.”

Deadlines

Artjanna Harkhoe (31) merkte dat het werk nooit ophield. Ze is sinds maart een dag minder gaan werken bij software- en it-bedrijf Davinci. “We werken met deadlines. Dus als je project niet af is, betekent dat doorwerken. Ik heb veel bezigheden naast mijn werk, zoals mijn eigen bedrijf. Ik heb ook hobby’s, waaronder kickboksen. Vandaar mijn besluit minder te gaan werken. Het werd een beetje te veel en ik merk dat ik blij word van mijn eigen onderneming, waar ik vrouwelijke ondernemers coach.”

Financieel gezien is het een stap achteruit voor Harkhoe. “Ik verdien wel iets met mijn bedrijf, maar het scheelt me nog steeds zo’n paar honderd euro per maand. Ik heb het ervoor over.”

Van Mulligen gaat er van uit dat het financieel haalbaar is voor de mensen die uiteindelijk besluiten minder uren te werken. “Ze zullen er zeker over hebben nagedacht. Tot op heden valt de algehele loonstijging best tegen. De verwachting van het CBS is dat de lonen de komende tijd harder gaan stijgen. In dat geval zou het kunnen zijn dat deze trend zich voortzet en dat meer mensen denken: ik wil best een dagje minder werken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden