CBS: aantal werklozen in mei gedaald - en nu echt

De werkloosheid is dit jaar voor het eerst afgenomen doordat meer mensen aan het werk zijn. In mei daalde het aantal werklozen met 14.000 en kwam uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

De werkloosheid kwam daarmee vorige maand uit op 673.000 personen. Meer mensen kregen betaald werk door een groeiend aantal vacatures en uitzenduren begin dit jaar. Zowel de daling van de werkloosheid als de toename van de werkzame beroepsbevolking was het grootst bij 25- tot 45- jarigen.

In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 6000 personen per maand gekrompen. De werkzame beroepsbevolking was even groot als drie maanden geleden.

'Werkloosheid blijft groot punt van zorg'
Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen voor de vierde maand op rij is afgenomen. In mei kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 436.000, ofwel 8000 minder dan in april. De afname is het grootst bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw, bouw en horeca. Voor vrijwel alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 55-plussers nam het aantal WW-uitkeringen af.

Vergeleken met mei vorig jaar daalde alleen het aantal lopende WW-uitkeringen van jongeren tot 25 jaar. Onder 55-plussers was het aantal WW-uitkeringen in mei een kwart hoger dan een jaar geleden.

De werkloosheid blijft ondanks de daling 'een groot punt van zorg', stelt vakcentrale CNV. 'Als we op deze manier doorgaan dan is de werkloosheid pas na 2020 weer op het niveau van vóór de crisis. De afname komt gedeeltelijk doordat er meer mensen aan het werk zijn gegaan, maar we zien ook nog steeds dat werkzoekenden zich geheel terugtrekken van de arbeidsmarkt', aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Asscher: 'heel goed nieuws'
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het ,,heel goed nieuws'' dat de werkloosheid in mei met 14.000 is gedaald. 'Dit is geweldig voor de mensen die nu een baan gevonden hebben, maar we moeten doorzetten want er zitten nog veel te veel mensen zonder werk', aldus de minister vandaag in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Asscher onderstreept dat er steeds meer signalen zijn dat het de goede kant op gaat met de Nederlandse economie. De werkloosheid is ondanks de daling echter 'nog steeds veel en veel te hoog'. Het bestrijden van de werkloosheid blijft absolute topprioriteit van het kabinet en zet onverminderd door om de werkloosheid verder terug te dringen, aldus Asscher. Hij wijst onder meer op de banenplannen, waarvoor het kabinet in totaal 600 miljoen heeft uitgetrokken.

Mirjam Sterk, door het kabinet benoemd tot ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, is blij dat ook de jeugdwerkloosheid in mei is gedaald. 'Meer jongeren zijn gaan werken. Dat is goed nieuws. Ook de komende zomerperiode biedt kansen voor jongeren. Vakantiewerk is een goede kans om ervaring op te doen bij werkgevers die in de zomervakantie pieken, zoals de horeca of de zorg, als de vaste krachten met vakantie gaan en het werk doorgaat.'

Minister Lodewijk Asscher. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden