CBR mag geen alcoholslot meer opleggen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag bestuurders die te veel gedronken hebben, geen alcoholslotprogramma meer opleggen. Dat heeft de Raad van State vanochtend bepaald.

null Beeld anp
Beeld anp

Tot nog toe was het zo dat bestuurders die met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed betrapt werden, verplicht deel moesten nemen aan het alcoholslotprogramma. Deden ze dat niet, dan mochten ze vijf jaar lang niet rijden. Voor jonge bestuurders lag de ondergrens op 1 promille.

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot 'ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander', aldus de Raad van State.

'Niet afdoende afgewogen'
De Raad van State erkent dat het belangrijk is om een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer terug te dringen, maar stelt dat het aan de minister of de wetgever is te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Het alcoholslot kan dus in de toekomst weer terugkomen, maar dan moet wel eerst de wetgeving worden aangepast.

Bij het opstellen van de regeling rondom het alcoholslot heeft de minister van Infrastructuur en Milieu 'de mogelijk ingrijpende gevolgen van de oplegging van het alcoholslotprogramma, die zich in de praktijk regelmatig voordoen, niet afdoende afgewogen', aldus de Raad van State.

De Hoge Raad zette dinsdag een streep door een ander aspect van de regelgeving. Bestuurders die een alcoholslot hebben gekregen mogen niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. In september oordeelde het gerechtshof in Den Haag al dat een automobilist niet voor de rechter mag worden gesleept wegens rijden onder invloed, als hij voor diezelfde overtreding eenalcoholslot heeft moeten laten inbouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) was het niet met die opvatting eens en stapte naar de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden