Update

CBP wil bedrijf boete geven bij hackincidenten

Het wordt tijd dat internetbedrijven kunnen worden beboet als ze de beveiliging van hun klantgegevens niet goed op orde hebben. Daarvoor pleit het College Bescherming Persoongegevens (CBP) vandaag. Aanleiding zijn de diverse lekken in adressenbestanden afgelopen dagen zoals bij KPN en Bavaria.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Het college is verantwoordelijk voor het toezicht op een deel van het bedrijfsleven op internet. De OPTA is dat bij de telecombedrijven. De internetfirma's hebben de plicht 'technisch en organisatorisch maatregelen te nemen' om de klantgegevens te beveiligen.

Het CBP kan nu alleen dreigen met een dwangsom als een bedrijf de beveiliging niet goed heeft geregeld. Het college vraagt al langer om de bevoegdheid om boetes te geven. De OPTA kan wel een boete opleggen als sprake is van tekortkomingen.

Wetten in de maak

Er zijn volgens het CBP diverse (Europese) wetten in de maak die de armslag van het het college om sancties op te leggen zullen vergroten. Zo lijkt er volgens een woordvoerster een wet aan te komen in Nederland voor een meldplicht voor internetbedrijven van lekken. Daarop zouden boetes staan tot 2 ton. Het CBP verwacht dat daar al een behoorlijke afschrikwekkend effect vanuit zal gaan. Ook in de Europese Unie wordt aan een dergelijke wet gewerkt met boetes tot een miljoen euro of een deel van de jaaromzet.

Het CBP heeft volgens de woordvoerster het afgelopen jaar15 meldingen gehad van lekken van persoonsgegevens bij bedrijven. Het college reageerde daarop met het sturen van brieven waarna de betrokken firma's 'adequate' maatregelen namen. Op dit moment heeft het college nog enkele zaken in onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden